Uit onderzoek blijkt dat biomassa uit hout ruim 70 tot 90 procent klimaatvriendelijker is dan aardgas. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van de NVDE. In dit onderzoek is de vergelijking gemaakt van de emissies van aardgas en biomassa uit hout. De broeikasgasemissie werd in beide gevallen bekeken vanuit het hele keten: van bos of gaswinning tot de levering van warmte aan de industrie en huishoudens.

Uit het onderzoek is te zien dat biomassa op grote schaal een belangrijke bijdrage levert tegen de strijd van klimaatverandering. Het gebruik van aardgas moet omlaag, gezien het feit dat er steeds meer aardgas wordt geïmporteerd, wat ook weer extra vervuiling met zich mee brengt. Het gebruik van biomassa vervult daarbij  een functie waar nog maar geringe alternatieven voor zijn. De duurzaam geproduceerde biomassa is daarom een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

Biomassa en aardgas hebben veel verschillende toepassingen en bronnen. De broeikasgasemissies liggen veel lager voor warmtelevering door middel van biomassa.

Er komen gemiddeld meer verzurende verbindingen en fijnstof vrij bij het gebruik van biomassa voor het produceren van warmte, dan bij aardgas. Om voor zowel aardgas en biomassa de effecten door emissies van broeikasgassen en schadelijk stoffen onderling van elkaar te vergelijken, worden deze omgerekend in milieukosten. In beide gevallen liggen de milieuschadekosten van de biomassaketens ver onder die van gasketens. Dit wil zeggen dat er flinke winst geboekt wordt betreft de CO2-reductie ten opzichte van de schade die andere stoffen aanbrengen.

Er is een grote onzekerheid betreft de emissies bij de productie en transport van aardgas in Rusland. De emissies liggen mogelijk veel hoger dan dat er nu is berekend. In dit geval zouden de klimaatvoordelen van biomassa nog veel groter zijn. Daarom pleit de NVDE dat er voor aardgas, net als bij biomassa, ook duurzaamheidscriteria zullen gaan gelden.

Wij hebben een groot aanbod aan biomassa gestookte producten. Heeft u vragen of wilt u meer weten over biomassa gestookte producten, neem dan gerust contact met ons op via 0499-378 308 of stuur een bericht naar info@eco2all.nl</p>