Een zonneboiler of zonnecollector is een apparaat dat (zon)licht omzet in warmte welke via een speciale vloeistof wordt overdragen aan een buffervat of boiler. Een groot verschil dus vergeleken met zonnepanelen die elektriciteit op wekken. De warmte welke we opwekken met zonneboilers kunnen we gebruiken voor ons tapwater en of verwarmingswater. Daarom zijn zonneboiler panelen een ideale manier om uw huis te verduurzamen en direct op uw gaskosten te besparen. De opgeslagen warmte gaat ook niet direct verloren als u het niet gebruikt. Dankzij onze goed geïsoleerde buffer en boiler vaten kunt u er, indien u de warmte niet direct afneemt, meerdere dagen gebruik van maken. Lees hieronder snel verder om te zien hoe u met een zonneboiler gas kunt besparen en uw woning kunt verduurzamen.
Klik op uw vraag om er direct naar toe te gaan of lees rustig verder:
Natuurlijk licht gebruiken voor de verwarming van water – met een zonneboiler is dit mogelijk! Het zonneboilersysteem is eigenlijk vrij simpel qua concept; op het dak bevindt zich een zonneboiler of zonnecollector. Dit is de plaat die zonlicht opvangt, waartussen vloeistof loopt. De vloeistof wordt opgewarmd, waarna deze verwarmde substantie het leidingwater in de waterboiler opwarmt. Deze waterboiler bevindt zich in uw huis. De vloeistof die het water opwarmt is gescheiden van het water dat deze verwarmt. De zonneboiler zorgt zo voor de verwarming van water. Een naverwarmer warmt het opgewarmde water van de zonneboiler indien nodig extra op, zodat het warm genoeg is om bijvoorbeeld gebruikt te worden voor douchen. Een zonneboiler bestaat uit:
Tussen bovenstaande onderdelen zit een koperen buizensysteem. Door deze koperen buizen loopt een vloeistof die tegen zeer hoge en lage temperaturen kan, waardoor de vloeistof niet verbrand of bevriest. Eco2all gebruikt hiervoor een speciale biologische vloeistof die bestand is tegen temperaturen tot wel 280 graden. Dit zorgt ervoor dat u de vloeistof nooit hoeft te vervangen. Dat moet wel met andere gebruikte vloeistoffen zoals Glycol die om de tien jaar vernieuwt moet worden. Zodra de zonneboiler (zon)licht opvangt begint deze de vloeistof op te verwarmen waarna de warmte door middel van een pomp wordt overgebracht een buffervat of boiler. De grootte van het vat wordt voornamelijk bepaald door het aantal panelen dat op het dak ligt. Afhankelijk van het vat kan de warmte vervolgens gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of (tap)water.
Bekijk hieronder een filmpje over de werking van een zonneboiler:
Een zonneboiler levert u als eigenaar direct voordelen op. Naast dat een zonneboiler een interessante investering is voor uw eigen portemonnee is, investeert u ook meteen in het milieu. Aangezien de warmte gratis wordt opgewekt door het zonlicht vraagt het systeem slechts 2 tot 20 watt om de pomp te laten werken. Hierbij warmt het water in het vat op. Dit kan bijvoorbeeld tot 30 graden temperatuur zijn, maar het kan ook 85 graden worden die opgeslagen wordt in het buffervat of boiler.
Is het water voldoende opgewarmd dan is er geen aanvulling van fossiele brandstoffen (bijv. gas) nodig. Is het water slechts voorverwarmd tot bijvoorbeeld 30 graden dan kan uw cv-ketel het water na-verwarmen. Hierdoor vermindert u uw gas verbruik en verlaagt u ook uw CO2-uitstroot, wat ten goede van de aarde komt. Dit is dus een zeer goede manier om zowel uw portemonnee als de wereld een handje te helpen.
Zoals bovenstaande beschrijving wellicht al doet vermoeden, is een zonneboiler een duurzame oplossing voor het opwarmen van water. In plaats van het gebruik van aardgas, gebruikt een zonneboiler zonlicht voor de verwarming van water, waarbij geen CO2 vrijkomt.
Wanneer u een zonneboiler bezit, kunt u een Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. Ook de zonneboilers van Eco2all staan op de apparatenlijst met zonneboilers waarop subsidie te ontvangen is. U vindt in de lijst indicatieve subsidiebedragen die kunnen oplopen tot €2.373. Let op, deze bedragen zijn indicatief. Meer informatie over subsidie op zonneboilers, vindt u op de site van het RVO.
Een van de meest voorkomende (en belangrijkste) vragen over zonne-energie-gerelateerde technologie is: hoe goed werkt een zonneboiler in de winter wanneer het buiten onder het vriespunt is en het zonlicht zwak is?
Het eerste dat u moet onthouden, is dat zonneboilers niet bedoeld zijn om uw boiler volledig te vervangen. Een typische zonneboiler zal in de loop van dat jaar 60-80% van het water dat u gebruikt, kunnen verwarmen. Van april tot en met september wordt bijna al uw warme water door zonne-energie verwarmd. In de winter daalt het percentage van uw warm water dat door de zon wordt verwarmd tot wel 20-30% - zoals u zou verwachten met korte dagen en zwakke zon in december. In dit geval is het belangrijk dat uw zonneboiler in de winter aangesloten staat op een combiketel, deze wordt ook wel als naverwarmer gebruikt. De cv-installatie kan het door de zonneboiler opgewarmde water verder verwarmen als dit nodig is om ervoor te zorgen dat ook in januari aan uw warmwaterbehoeften wordt voldaan.
Wat het bevriezingsgevaar betreft, moet elk actief waterverwarmingssysteem op zonne-energie zo ontworpen zijn dat het in de winter niet bevriest. Er zijn een paar manieren om in koude klimaten bevriezing te voorkomen: de eerste is door de zonneboiler een niet-giftig antivriesmengsel door de collector te laten circuleren en het water in uw tank indirect (via een warmtewisselaar) te verwarmen in plaats van water te laten circuleren, die kunnen bevriezen en de opvangbak kunnen beschadigen. De andere is om een zogenaamd drainback-systeem te gebruiken, dat water of een antivriesmengsel circuleert, met behulp van een temperatuursensor in combinatie met een pomp om de vloeistof uit het systeem af te voeren wanneer het te koud is of wanneer de zon stopt met verwarmen het water.
Elk zonneboilersysteem uit ons assortiment is voorzien van een vloeistof die niet verbrand of bevriest. Dit zorgt ervoor dat u de vloeistof nooit hoeft te vervangen. Dat moet wel met andere gebruikte vloeistoffen zoals Glycol die om de tien jaar vernieuwt moet worden.
Wist u dat zonneboilers ook ideaal zijn om te combineren met een cv-haard, cv pellet kachel, warmtepomp en biomassa ketel? Net als bij de combinatie met een cv-ketel neemt de zonneboiler de taak van het water verwarmen (verwarming) op zich tijdens de mooie zonnige dagen. Op de minder warme dagen kan het aanvullende systeem deze taak op zich nemen. Zo bent u verzekerd van warmte in uw woning en onder de douche. Wilt u graag meer weten over zonneboilers, de werking van zonneboilers of de mogelijkheden van een boiler in combinatie met andere systemen? Kijk dan ook een bij onze producten of neem contact met ons op.
Stelt u zich eens voor dat uw warmwatersysteem op zonne-energie uw gehele huis inclusief de vloer verwarmt. Dat u op een koude winterochtend uit uw bed rolt en een warme vloer aan raakt die op is gewarmd door de zon van gisteren, een zonneboiler kan dit realiseren. Zonneboilers worden vaak gebruikt als warmtebronnen voor vloerverwarmingssystemen in regio's waar een overvloed aan zonne-energie beschikbaar is.
Normaal gesproken levert een grote door zonne-energie verwarmde opslagtank warm water aan het centrale verwarmingssysteem en voorziet meestal ook in huishoudelijke behoeften.
Zonneboilers werken goed samen met vloerverwarming omdat de grote thermische massa die stralingssystemen gemeen hebben een uitstekend opslagmedium biedt voor de energie die gedurende de dag wordt gegenereerd. 'S Nachts wordt deze opgeslagen thermische energie langzaam afgegeven aan de woning en wordt een stabiel, gelijkmatig en consistente temperatuur gehandhaafd.
Vraagt u zich af wanneer u de investering die een zonneboiler vereist, hebt terugverdiend? Hoewel hier geen standaardantwoord op is, zijn er een aantal factoren die beïnvloeden hoe snel uw zonneboiler zichzelf terugverdient.
Bespaar op uw gaskosten met een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt uw douchewater met de warmte energie van de zon. Onze zonnecollectoren geven niet alleen, in de zomer maar ook, in het voor/najaar en in de winter veel warmte aan de boiler. Hierdoor kunt u gedurende het gehele jaar besparen op uw gasrekening. Eco2all levert vacuümbuis-collectoren en vlakkeplaat collectoren, beide met een hoge energie opbrengst. De vlakkeplaat collectoren kunnen in het dak gemonteerd worden zodat ze niet opvallen.
De vacuümbuis collectoren geven daar in tegen tot 30% meer warmte in het voor/najaar en in de winter dan de vlakkeplaat collectoren. Hierdoor leveren ze jaarlijks meer bruikbare energie en dus een hogere besparing op de gasrekening. Met het warme water uit de boiler kunt u niet alleen douches maar eventueel uw wasmachine en vaatwasmachine vullen met warm water. De zonnecollectoren kunnen ook op uw zwembad aangesloten worden. De collectoren kunnen dan een warm zwembad genereren vanaf april tot september en dat alleen op zonne-energie.
Onze collectoren voldoen allemaal aan de Solarkeymark en zijn in Duitsland door de Tuv gekeurd. Een optimale combinatie is de samenvoeging van een CVhaard of pellet kachel. Met deze combinatie kunt u zonder gas uw huis verwarmen, douche en genieten.
De vlakke zonneboilers bestaat uit een glasplaat met daar onder een absorbeerplaat met een speciale coating, een zogeheten spectraalselectieve laag. Deze laag heeft een lage emissiefactor en tegelijkertijd een hoge absorptiefactor. Dit betekent dat de absorbeerplaat zich voor licht als warmte absorberend (zwarte) laag gedraagt en voor warmte als een niet emitterende (witte) laag. Op deze manier kan er een hogere temperatuur gehaald worden dan bijvoorbeeld een zwarte absorbeerplaat die wel de lichtenergie opneemt maar deze warmte weer uitstraalt of de witte absorbeerplaat die de warmte wel vasthoudt maar niet opneemt.
Bij de meeste zonneboiler zit in de binnenzijde van het paneel een warmte wisselaar in de vorm van ronde leidingen. Deze ronde leidingen zitten niet in de vlakke panelen van Wallnöfer, dit komt omdat een ronde leiding maar een heel klein oppervlakte heeft om de zone straling op te vangen. Bij de vlakke panelen van Wallnöfer zitten plat gedrukte leidingen die tot wel 9 x groter zijn dan bij een standaard zonneboiler. Op deze manier hebben de vlakke panelen van Wallnöfer minimaal 6% meer rendement dan vergelijkbare panelen.
Zonneboilers prijzen kunnen uiteenlopen. Los van de verschillende soorten zonneboilers, is de prijs ook afhankelijk van de hoeveelheid zonneboilers dat u denkt nodig te hebben en of u bijvoorbeeld (extra) dak frames of compensators nodig denkt te hebben.
Vraag een offerte aan om een compleet overzicht te krijgen van de kosten. Twijfelt u nog over of een zonneboiler kopen een goed idee is voor u? Houd dan in het achterhoofd dat u mogelijk nog subsidie kunt ontvangen wanneer u een zonneboiler koopt. Daarmee profiteert u naast de lange termijn voordelen van het zonneboilers kopen, ook van subsidiaire ondersteuning bij uw duurzame aanschaf. Zonneboilers kopen is een daarmee een duurzame keuze voor zowel uw portemonnee als het milieu.
Benieuwd naar meer mogelijkheden over het verduurzamen van uw huis? Bij Eco2All doen we er alles aan om die keuze te ondersteunen. Zonneboilers kopen doet u via onze website of neem contact met ons zodat we mee kunnen denken over de mogelijkheden voor een zoneboiler bij u thuis.