Houtvergassers CV

Een houtvergasser CV staat in een aparte stookruimte en verwarmt water dat via de CV-leidingen naar een radiatoren of vloerverwarming gaat. Het vermogen van de houtvergasser is 25 tot 100 kW. De meeste houtvergassers zijn uitgerust met elektronische regelaars die alle factoren kunnen bewaken, zoals houtvoorraad, boilertemperatuur, schoorsteentemperatuur, etc. Op basis van deze digitale gegevens stuurt de controller de ventilatoren aan die zuurstof levert aan de ketel en biomassa. Hierdoor kan de vergasser zijn vermogen aanpassen om beter te voldoen aan de wensen van de gebruiker. Ook de pomp wordt door de controller pas ingeschakeld vanaf 75 graden. Hierdoor kan de ketel sneller opwarmen en zichzelf beter beschermen tegen corrosie.

> Klik hier voor meer informatie over een houtvergasser CV

Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
 1. Walltherm Vajolet
  Vanaf € 7.460,00 Excl. BTW
  Toevoegen om te vergelijken
 2. Walltherm Vajolet basic
  Vanaf € 7.327,00 Excl. BTW
  Toevoegen om te vergelijken
 3. Jupo Lohengrin 18,5 kW [Niet meer leverbaar]
  Vanaf € 3.635,00 Excl. BTW
  Toevoegen om te vergelijken
Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina

Walltherm Houtvergasser CV

Terwijl hout vergassen een methode is die reeds meer dan 100 jaar door de mens gebruikt wordt is het, in dit tijdsbestek gezien, nog niet zo lang mogelijk om deze spectaculair manier van verbranden ook in de woonkamer te laten plaatsvinden. Uiteindelijk is het een uitvinder hoog in de bergen in Zuid-Tirol geweest welke deze methode wist toe te passen in een Cv-kachel.

Eco2all is dan ook zeer trots de importeur te zijn van de Walltherm houtvergasser. Samen met Wallnöfer hebben we de afgelopen jaren een doorontwikkeling gemaakt waarbij de Walltherm langzaam maar zeker een begrip is geworden in de wereld van de houtvergassers. Niet alleen is er continue gewerkt aan het verbeteren van de werking en de verbranding, ook de looks zijn de afgelopen jaren onder handen genomen.

Wat is een houtvergasser?

Een houtvergasser onderscheid zichzelf van de “normale” kachels doordat hij twee brander kamers heeft. De Walltherm laat dit zien door zijn twee verschillende deuren met beide een eigen ruit. In zowel de bovenste brander kamer als de onderste brander kamer kan men, na de opstart van ongeveer 15 minuten, een vlam zien. De opmerking welke we vaak direct krijgen is “hoe kan de vlam in de onderste kamer naar onder branden?”.

Hier komt het principe van hout vergassen om de hoek kijken. Waar in de bovenste brander kamer het hout verbrand wordt en de rookgassen vrij komen verbrandt de Walltherm deze gassen in de onderste kamer nogmaals. Waar veel vergassers gebruik maken van een ventilator werkt de Walltherm volledig op natuurlijke trek van het rookkanaal. Het voordeel is dat de kachel hierdoor zeer geluidsarm is terwijl we toch een spectaculaire verbranding hebben.

Bij de verbranding van de vrijgekomen gassen komen, omdat het een gasverbranding is, zeer hoge temperaturen tot wel 1200 graden vrij. Deze temperaturen gaan hierna langs de warmtewisselaar welke in de achterkant van de Walltherm houtvergasser aanwezig zijn en worden op deze manier overgedragen aan uw cv verwarmingswater.

Hoe werkt een houtvergasser?

De reden dat de vlam naar beneden gaat, is omdat na de opwarmtijd van ongeveer een kwartier, een klep sluit in de Walltherm. Het eerste kwartier is nodig om te zorgen dat er een mooi kool bed komt en dat het rookkanaal voldoende opgewarmd is om de rookgassen via de onderste brander kamer te trekken.

Als de rookkanaaltemperatuur rond de 300 graden ligt kunnen we de bovenste klep sluiten. Hierdoor kunnen de rookgassen niet meer via boven weg wat er automatisch voor zorgt dat ze door het vuur naar beneden worden gezogen. Op een innovatieve manier heeft Wallnöfer gezorgd dat er op deze plek nieuw zuurstof wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de gassen nogmaals verbranden met als resultaat een spectaculair omgekeerd vuur.

Een ander groot voordeel aan het sluiten van de rookgasklep is dat het hout in de Walltherm een stuk rustiger gaat branden. Hierdoor kunt u, zodra de Walltherm houtvergasser klaar is voor vergassen, de bovenste brander kamer vol leggen met hout. Met de juiste blokken, van een vuistdikte en ongeveer 30 tot 35 cm lang, kunnen we er tot wel 20 kg aan hout in een keer instapelen. Afhankelijk van het houtsoort brandt de Walltherm kachel hierna zo’n 3 tot 5 uur, zonder dat u er omkijk naar heeft. Ideaal als u uw woning voornamelijk of geheel met de houtvergasser wenst te verwarmen.

Voordelen van een Walltherm houtvergasser CV:

- Optimaal rendement tot wel 93%, hierdoor ook minder houtverbruik.
- Zeer lage uitstoot van fijnstof. Hierdoor voldoet de CV-houtvergasser kachel ruimschoots aan de strengste normen gesteld voor houtverbranding.
- Zeer stille werking omdat er geen gebruik wordt gemaakt van ventilatoren of dergelijke
- De Walltherm is zeer geschikt voor lage energie en passieve woningen. De Cv-kachel heeft zeer weinig stralingswarmte (slechts 15%) naar de ruimte. Hierdoor kunt u hout stoken zonder dat de woning te warm wordt of dat de vloerverwarming uit gaat.
- Zeer gemakkelijk te gebruiken en weinig omkijken zodra de Walltherm aan het vergassen is.

- Verkrijgbaar als inbouw en vrijstaand model
- Aansluitingen voor een luchttoevoer van buitenaf zijn voorbereid, zowel aan de onder- als aan de achterkant.
- De Walltherm kan zeer efficiënt en effectief samen werken met een gasketel, zonneboilers, warmtepomp en andere warmtebronnen.
- Bruikbaar als hoofd en als hybride verwarmingssysteem.
- Verkrijgbaar in verschillende kleuren en extra geïsoleerde modellen

Wat moet u verder weten over de Walltherm houtvergasser CV?

Wallnöfer heeft er met de Walltherm voor gezorgd dat u een echter eyecatcher in de woonkamer kunt plaatsen welke uw gehele woning verwarmd. Echter zijn er ook een paar aspecten zeer belangrijk! Het belangrijkste onderdeel is het rookkanaal, deze fungeert als motor voor deze Cv-kachel.

Het rookkanaal zorgt er namelijk voor dat de rookgassen door het vuur naar beneden getrokken worden. Om voldoende trek te kunnen genereren hanteren we de vuistregel  dat er bij een Walltherm minimaal 6 meter aan rookkanaal aanwezig dient te zijn in de diameter ø 150 mm. Verder is een goede luchttoevoer nodig zodat de kachel voldoende zuurstof krijgt om een goede verbranding te creëren. Verder dient het hout in een Walltherm altijd allemaal in de lengte richting in de kachel geplaatst te worden.

Zo zorgen we ervoor dat het hout mooi aansluit en dat het koolbed voldoende blijft. Doen we dit niet dan komen er luchtgaten wat direct effect heeft op het vergassen. Tot slot is, zoals bij iedere Cv-kachel, de droogte van het hout belangrijk. Dit dient tussen de 11% en 18 % vocht te liggen.