Het verduurzamen van uw huis, kan u veel opleveren. Het wooncomfort, lagere energierekeningen en het bijdragen aan een beter milieu en schonere leefomgeving. Daarbij is het investeren aan de duurzaamheid van uw woning ook positief voor de waarde van uw woning.

Iedere woning kan duurzaam zijn. Daarbij komt wel kijken dat uw woning goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde woning is het begin van het verduurzamen van uw woning. Dit om zo te besparen op gaskosten, of om zelfs volledig gasloos te wonen. Daarnaast draagt het verduurzamen van uw woning bij aan meer wooncomfort.

 

 

Hoe verduurzaam je je woning?

Zoals al vermeld begint het verduurzamen van uw huis bij een goed geïsoleerde woning. Door een goed geïsoleerde woning verliest u minder warmte in de winter en houdt u uw huis koeler in de zomer. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig al zonder gas gebouwd. Maar voor bestaande woningen is het ook zeer interessant om over te gaan op gasloos verwarmen van de woning. Hier zijn verschillende alternatieven voor zoals bijvoorbeeld: een warmtepomp, een cv hout vergasser (in combinatie met zonneboilers) of een pellet ketel.

Echter is niet elk duurzaam verwarmingssysteem geschikt voor ieder huis. Heeft u een slecht geïsoleerd huis, en kiest u ervoor om hier niks aan te doen, dan valt de aanschaf van een lucht water warmtepomp al af. Echter zijn hier nog voldoende andere alternatieven voor.

Mocht u het toch niet zien zitten om volledige van het gas af te gaan, dan zijn hier ook voldoende mogelijkheden voor. Een daarvan is om uw gasketel samen te laten werken met een duurzaam verwarmingssysteem. De cv gasketel springt dan enkel bij in gevallen dat u niet voldoende warmte produceert om aan uw afname te voldoen. Daarnaast is er nog altijd de mogelijkheid voor een hybride systeem. Hiermee werkt de warmtepomp samen met een gas back-up systeem om uw huis van warm water en verwarming te voorzien.

Waarom kiezen voor het verduurzamen van uw woning?

Er zijn tal van redenen om er voor te kiezen om uw te verduurzamen. Dit kan door volledig gasloos te gaan wonen, maar er zijn ook nog genoeg mogelijkheden om dit te combineren. Hieronder worden een aantal redenen gegeven waarom het voor u aantrekkelijk is om te kiezen voor het verduurzamen van uw woning.

  1. Door het verduurzamen van uw woning gaat de uitstoot van CO2 aanzienlijk omlaag. Goed geïsoleerde huizen houden de warmte veel beter vast, waardoor u minder hoeft te stoken. Daarbij, als u kiest om volledig van het gas af te gaan, zal de uitstoot nog meer dalen, daar dat de verbranding van gas een veel hogere uitstoot heeft dan alternatieve mogelijkheden.
  2. Het is bekend dat fossiele brandstoffen niet voor eeuwig zullen zijn. Daarom wordt er gekeken naar alternatieve manier van bijvoorbeeld verwarmen. Bijvoorbeeld elektriciteit, kan makkelijk gewonnen worden door zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor wordt het aantrekkelijk om voor bijvoorbeeld een lucht water warmtepomp te kiezen.
  3. Daarnaast is van het gas afstappen een besparing aan zich. De kosten van gas zullen blijven stijgen, waardoor duurzame alternatieve veel interessanter zullen zijn.
  4. Tot slot zorgt het verduurzamen van uw woning voor waardestijging. Een goed geïsoleerd huis met duurzame verwarmingsinstallatie is veel aantrekkelijker dan een huis was slecht geïsoleerd is en alleen op gas verwarmd, wat al gevolg heeft dat de kosten hiervoor flink in de papieren laat lopen.

Wat kost het verduurzamen van uw woning?

Er gaan veel verhalen de ronde betreft de kosten voor het verduurzamen van uw woning. De meningen en kosten lopen veel uiteen. Hieronder worden een aantal duurzame alternatieve gegeven. Let hier wel, dit is slechts een indicatie, de exacte kosten zijn geheel afhankelijk van de isolatiewaarde van uw woning en uw behoefte.

  1. Warmtepomp: Een warmtepomp is verkrijgbaar is verschillende soorten en maten. Zo is er de lucht water warmtepomp, de lucht lucht warmtepomp en een water water warmtepomp. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een lucht water warmtepomp. Afhankelijk van de isolatiewaarde, de inhoud van de woning en het verbruik van de woningeigenaar. De kosten voor een warmtepomp beginnen vanaf €4000,-

Ook is er nog de keuze uit een hybride systeem. Hierbij wordt een lucht water warmtepomp gecombineerd met een gas back up systeem. De kosten voor een hybride systeem liggen rond de €7000,-.

  1. Zonneboilers: Ook hier zijn weer verschillende soorten en maten in. Een zonneboiler wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld een cv houtvergasser. De kosten voor enkel een zonneboilersysteem liggen rond de €3000,-.
  2. Pellet kachel: Een pellet kachel is een duurzame manier van verwarmen. De pellet kachel wordt in de meeste gevallen in de woonkamer geplaatst voor zijn stralingswarmte. In het geval van een lucht gevoerde pellet kachel beginnen vanaf 2000,-. Zo is er ook nog de keuze uit CV zijdige pellet kachels. De kosten voor de CV zijdige pellet kachel beginnen vanaf €3500,-.
  3. Biomassa ketel: Ook deze zijn er in verschillende soorten en maten. Te beginnen met de pellet ketel, deze zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Ook hier wordt rekening gehouden met de inhoud en de isolatiewaard van de woning. De kosten van een pellet ketel beginnen vanaf €7500,-. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie tussen pellets en een houtvergasser. De kosten hiervoor beginnen vanaf €8500,-.
  4. Houtvergasser: Mocht u een echter hout stoker zijn, dan zijn hier ook oplossingen voor om op een duurzame manier uw woning te verwarmen. De kosten van een houtvergasser beginnen vanaf €6000,-.

Subsidies en kortingen voor verduurzamen van uw woning.

Het is algemeen bekend dat het verduurzamen van uw woning een behoorlijke investering is. De ene investering is nog wat groter dan de ander. Echter zijn hier mogelijkheden voor, en wordt het verduurzamen van uw woning gestimuleerd vanuit de overheid en ook banken denken met u mee. Er zijn verschillende regelingen waarmee je een extra hypotheek of extra financiële ruimte kunt krijgen om de kosten van het verduurzamen van uw woning te financieren. Kiest u voor het verduurzamen van een bestaande woning en wilt u hier een hypotheek voor aanvragen? Dan zijn er verschillende banken die u belonen met een korting op uw hypotheekrente.

Daarnaast biedt de overheid ook aantrekkelijke subsidies aan voor isolatiemaatregelingen, het laten plaatsen van een warmtepomp, of het laten leggen van zonneboilers. Hierdoor wordt het verduurzamen van uw woning toch een stuk aantrekkelijker.

Sinds 1 januari 2020 is de subsidie van biomassa afgehaald. Dit betekent dat er geen subsidie meer wordt gegeven op een pellet ketel of pellet kachel, een biomassa ketel of op CV houtvergassers. Echter zijn er nog wat uitzonderingen op de regel betreft het aanvragen voor subsidie. Hiervoor verwijs ik u naar de link betreft de wijziging van subsidie.

Verduurzamen tijdens coronatijd

Het is duidelijk dat we momenteel in bijzondere, onzekere tijden leven vanwege het corona virus. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 40% van de huiseigenaren in deze tijd de verduurzamingsplannen uitstelt. Een groot deel van deze mensen wilt deze plannen pas gaan uitvoeren wanneer we weer in wat zekerdere tijden leven. Er wordt gekozen om het geld achter de hand te houden. Daarnaast krijgen we momenteel liever geen mensen over de vloer.

Maar om er voor te zorgen dat installateurs en andere vakmensen ook in deze tijd aan het werk kunnen blijven, hebben ministeries, brancheverenigingen in de bouw en vakbonden samen een protocol opgesteld. Hierin wordt uitgelegd hoe er bij u thuis ondanks alle maatregelen toch veilig gewerkt kan worden door installateurs en andere vakmensen. Dit protocol is er dat het kan zorgen dat huiseigenaren, ondanks de onzekere tijd, toch hun geplande verduurzamingsplannen uit laten voeren.