In veel huizen in Nederland zie je vaak dat er een ventilatierooster boven de ramen zitten. Dit is een makkelijke en goedkopere methode bij de installatie. Echter zijn dit wel de plekken waar veel kostbare warmte verloren gaat, elke dag opnieuw.

Het staat symbool voor een bouwcultuur die voortdurend warmte weg laat stromen uit huizen en kantoren. Warmte die we daarna weer aan moeten vullen, wat enorme hoeveelheden energie en geld kost. Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt dit jaar naar verwachting ruim duizend euro voor zijn gasverbruik. En dan hebben we het nog niet eens over de bijdrage die al dat energieslurpen levert aan de klimaatverandering.

Deze manier van ventilatie staat symbool voor de huidige bouwcultuur, waar er continue warmte uit huizen en kantoren ontsnap. Deze warmte moet vervolgens weer aangevuld worden, wat weer extra, onnodig energie en geld kost. Het gasverbruik van een Nederlands huishouden ligt naar verwachting gemiddeld op 1000 euro. Het verlies van de warmte en de extra energie die verbruikt wordt voor het opnieuw verwarmen van de woning draagt ook weer bij aan de klimaatverandering.

De voordelen van een passief huis

Dit moet heel anders kunnen en dan kan het ook. Steeds vaker worden woningen gebouwd met een “passieve bouwwijze”. Hier wordt een woning of pand zo gebouwd, dat er bijna tot geen energie nodig is om het huis of pand te verwarmen wanneer ze eenmaal op temperatuur zijn. Door slim gebruik te maken van bijvoorbeeld zonnewarmte, extreme isolatie, afgedichte kieren, het gebruik van triple glas en slimme ventilatie moet ervoor zorgen dat er bijna tot geen warmte verloren gaat en dus al de warmte binnen houdt. Een huis dat wordt gebouwd op deze manier noemen ze ook wel een “passief huis” of een “passieve woning”.

De warmte die toch uit het huis weet te ontsnappen wordt vervolgens weer aangevuld door middel van de warmte van de zon, en van de bewoners, douchegebruik en werkende apparatuur. Op deze manier zal een passieve woning ook zonder verwarming behaaglijk zijn. Daarbij worden er bij passieve woningen ook voldoende zonnepanelen gelegd. Op deze manier wordt een passief huis een zelfvoorzienende woning wanneer het gaat om warmte en elektriciteit.

In Nederland worden momenteel al een aantal van deze passief huizen gebouwd. Deze passief woningen moeten als een voorbeeldfunctie zorgen en op deze manier andere partijen overtuigen die graag duurzaam willen bouwen.

Voorkomen van warmteverlies in een passief huis

Heeft een passiefwoning dan helemaal geen warmteverlies? Natuurlijk verliest een passief woning ook warmte, maar zo minimaal mogelijk. Een punt waar een passieve woning zijn warmte verliest zijn de ramen en de ventilatie. Door de bouwwijze van een passief huis wordt dit “probleem” opgelost in de constructie. Vanwege het triple glas gaat er nauwelijks warmte verloren. Daarnaast worden kieren grondiger gedicht dan bij gewone huizen.

In bestaande woningen wordt de warme lucht uit bijvoorbeeld de keuken of badkamer, naar buiten geblazen. Vervolgens komt er frisse lucht via de ventilatieroosters weer het huis binnen. Bij een passieve woning wordt dit anders aangepakt. De inkomende, “verse” lucht en de uitgaande warme lucht passeren elkaar in tegengestelde richting. Op deze manier wordt de “verse” lucht “gratis” opgewarmd door de uitgaande lucht, waardoor er minimale warmte in de passieve woning verloren gaat. Dit wordt ook wel een WTW-systeem genoemd. Dit staat voor “Warmte Terug Win systeem”.

Duurzame verwarmingsmogelijkheden voor een passief huis

Een passieve woningen is dus erg geschikt voor bijvoorbeeld een Walltherm CV vergasser in combinatie met een lucht water warmtepomp. Doordat de Walltherm CV vergasser bijna al zijn stralingswarmte afgeeft aan het water, heeft deze hout kachel een minimale stralingswarmte richting de woning. De lucht water warmtepomp is in zijn geval het ideale duurzame verwarmingssysteem voor een passief huis. Mede doordat het met een lucht water warmtepomp mogelijk is om in de zomer te koelen.

Veel mensen in Nederland denken dat wij als land al goed bezig zijn op het gebied van verduurzamen. Echter is het tegendeel werkelijkheid. Wij als Nederland lopen nog behoorlijk achter op andere landen. Zo bleek uit Europees onderzoek dat Nederland slechts 7,4% duurzame energie opwekt van het totale energieverbruik.

Dit is de reden dat huizen tegenwoordig gasloos worden gebouwd en veel bestaande huishoudens hun huis verduurzamen door van het gas af te stappen. Door volledig van het gas af te stappen, een alternatieve manier van duurzaam verwarmen toe te passen en zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, kan ieder huishouden bijdrage aan het verlagen van de uitstoot CO2. Wilt u hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.