In de meeste huizen werkt de centrale verwarming op (aard)gas. De gasketel produceert warm tapwater en zorgt voor de warmte van het verwarmingssysteem. Wilt u uw gasketel gaan vervangen, dan dient deze tegenwoordig te voldoen aan de vereiste van de Europese norm. In deze tijd is het de vraag of u uw gasketel wel wilt vervangen, of over te stappen op het verduurzamen van uw woning door gebruik te gaan maken van verwarming door middel van biomassa of de aanschaf van een warmtepomp. Er zijn voldoende manier om uw huis gasloos te gaan verwarmen. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van een gasketel? Hieronder worden ze opgesomd. Wellicht dat dit een zetje in de rug kan zijn bij uw keuze om uw gasketel te vervangen, of te kiezen voor een duurzame en gasloze manier van verwarmen door middel van biomassa of een hybride warmtepomp.
Dit is een vraag die veel gesteld wordt. ‘We hoeven toch pas in 2050 energieneutraal te zijn?’. Dit is inderdaad hoe er veel gedacht wordt. Wellicht heeft u het volgende gezegde daarom al vaker gehoord: ‘Een betere wereld begint bij jezelf’. Tegenwoordig is het al verplicht dat nieuwbouw voldoet aan bepaalde normen, waaronder het gasloos zijn van de woningen die gebouwd worden. Om die reden worden alle nieuwe woningen uitgerust met een alternatieve verwarmingsinstallatie. De voordelen hiervoor zijn dat het toekomstbestendig is, een duurzame en gasloze manier van uw huis verwarmen, een efficiënte manier van verwarmen en ook zeker bevorderlijk voor de waarde van uw woning.
Daarbij zal gas in de komende jaren als maar duurder worden, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om over te gaan op een gasloze woning. Vanuit de overheid wordt dit ook gestimuleerd door verschillende subsidies te verstrekken voor het verduurzamen van uw woning. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dubbel/triple glas en dus ook op duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen of zonneboilers. In tegenstelling tot gas zijn deze systemen veel klimaatvriendelijker en stoten ze dus veel minder tot geen schadelijke stoffen uit.
Houdt u echt van de sfeer van een kachel, dan zijn hier ook zeker mogelijkheden in. De kachels die tegenwoordig geproduceerd worden voldoen, uitzonderingen daar gelaten, voldoen aan de normen van de maximale uitstoot. Zo zijn er ook cv kachels in de markt voor het verwarmen van uw tapwater of verwarmingssysteem. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden, deze vindt u hieronder. En neem ook zeker een kijkje op de website onder de links.
Mocht u dus het risico niet willen nemen om een nieuwe gasketel aan te schaffen, dan zijn er voldoende mogelijkheden op uw woning op een duurzame, gasloze te verwarmen.
Wilt u het comfort van gas, maar toch op een duurzame manier uw woning verwarmen door middel van een warmtepomp, dan is het hybride systeem een mogelijkheid.
Bent u een echte houtstoker, dan is wellicht een cv houtvergasser een optie voor u. Meer informatie over een cv houtvergasser vindt u hier.
Mocht u toch meer comfort willen ervaren en een systeem willen waar u bijna (geen) omkijken naar heeft, dan is een pellet kachel echt iets voor u.