Een pellet kachel en pellet ketel bevatten een aantal mechanische onderdelen die na verloop van tijd en veelvuldig gebruik vervuild raken. Regelmatig onderhoud is dus zeer belangrijk voor bijvoorbeeld het behouden van een goede verbranding en een langere levensduur van uw pellet kachel of pellet ketel.

Waarom is onderhoud aan uw pellet kachel of pellet ketel belangrijk?

Buiten het feit dat regelmatig onderhoud belangrijk is voor de levensduur van uw pellet kachel of pellet ketel, is het ook van belang dat de pellet kachel of pellet ketel efficiënt blijft verbranden. De verbranding in een vervuilde kachel of ketel zal alles behalve optimaal zijn. Dit omdat in een vervuilde pellet kachel of pellet ketel de rookgassen niet voldoende worden afgevoerd, of dat er te weinig aanvoer is van zuurstof. Daarnaast vergroot een vervuilde en slecht onderhouden rookkanaal de kans op een schoorsteenbrand. In een pellet kachel of pellet ketel zijn het voornamelijk de ventilatoren die naar loop van tijd vervuild zullen raken en dus tijdig en regelmatig gereinigd zullen moeten worden. Wanneer u uw pellet kachel of pellet ketel goed onderhoud, wordt er een schone manier van energie geproduceerd die weer een hoger verbrandingsrendement tot gevolg heeft.

Andere gevolgen van een slecht onderhouden pellet kachel is dat de opstart moeizaam verloopt. Bij een normale opstart komt er minimaal rook vrij en ontbranden de pellets vrijwel direct. Bij een slecht onderhouden pellet kachel zal de vergassingsperiode langer duren, waardoor er meer gas in de branderkamer verzamelt. Wanneer dit gas tot ontbranding komt, is er kans op een kleine explosie. Als gevolg hiervan is er overdruk in de branderkamer welke door de veiligheidsgaten aan de voorkant van de kachel worden geblazen. Dit heeft als gevolg dat er rook in woonkamer geblazen wordt.

Omdat het zuurstof en brandstof verhouding bij een vervuilde kachel niet meer in balans zijn krijg je slechte verbranding. Slechte verbranding geeft meer roet en dat zorgt ervoor dat je ruitje in zeer korte tijd volledig zwart wordt. 

De werkwijze voor onderhoud aan uw pellet kachel of pellet ketel.

Bij een pellet kachel is het raadzaam om een aantal dingen dagelijks te onderhouden. Daarnaast is het verstandig om jaarlijks de kachel een grote onderhoudsbeurt te geven. Een groot deel van de  onderhoudstaken aan de pellet kachel kunnen zelf gedaan worden. Voor een grote onderhoudsbeurt wordt het aangeraden om dit door een gespecialiseerd installateur te laten doen. Welke onderhoudstaken er precies uitgevoerd kunnen worden, hangt af van het type pellet kachel en de frequentie van gebruik. Hieronder volgen een aantal onderhoudstaken die uitgevoerd dienen te worden bij het merk pellet kachel wat wij voeren van Jolly Mec:

Dagelijks onderhoud pellet kachel:

  • - Het verwijderen van het branderbakje voor reiniging. Zorg hierbij dat de gaatjes helemaal vrij zijn.
  • - Het schoonmaken van de branderkamer. Je kunt dit het beste doen met een speciale as stofzuiger. De stenen kunnen afgedaan worden met een kwast.
  • - De reiniging van het raampje met een vochtige doek of keukenrol.
  • - Het reinigen van de aslade.

Pellet kachels produceren over het algemeen weinig as. De hoeveelheid van de as die overblijft, hangt samen met de kwaliteit van de pellets en de efficiëntie waarop de pellets verbrand worden.

Groot onderhoud pellet kachel:

  • - Reinigen van het rookkanaal (De horizontale stukken in het bijzonder).
  • - Reiniging van de rookkring van het apparaat.
  • - Reiniging van eventuele aanslag in het apparaat.
  • - Reiniging van ventilatoren.
  • - Controle van de correcte werking van de ontstekingsweerstand.
  • - Controle van de status van de integriteit van de elektrisch/elektronische installatie.
  • - Controle van de bewaringsstatus en van de efficiëntie van de veiligheidsorganen en thermostaten.
  • - Controle van de integriteit van de afdichtingen, met bijzondere aandacht voor die van de deur van de verbrandingskamer.
  • - Controle van het glaswerk.
  • - Controle van de regelmatige werking van de vijzel voor het laden van de pellets.
  • - Reiniging van de bodem van het pellet reservoir.

Voor het onderhoud van de pellet ketel van Domusa die wij voeren, zijn de volgende punten belangrijk om te controleren:

Wekelijks onderhoud pellet ketel:

  • - Controle van de toestand van de pellet voorraad.
  • - Visuele controle van de ketel
  • - Controleren aslade voor mogelijke reiniging.

Groot onderhoud pellet ketel:

  • - Controle en reiniging van de rookkanalen van de ketel.
  • - Controle en reiniging van het rookkanaal. Het rookkanaal moet vrij zijn van obstakels en mag niet lekken.
  • - Reiniging van de brander.
  • - Controle van het expansievat.
  • - Controle van de dichtheid van de sluiting tussen de brander en de ketel.
  • - Controle van dichtheid van de hydraulische installatiecircuits.
  • - Controle van de waterdruk in de verwarmingsinstallatie.

 

Invloed van de pellet kwaliteit op het onderhoud

Natuurlijk wilt u bij de aanschaf van een pellet kachel of pellet ketel daadwerkelijk goedkoper uit zijn dan verwarmen op gas en zijn goedkope pellets erg aantrekkelijk. Echter wordt dit afgeraden, dit omdat het op de langere termijn extra kosten met zich meeneemt. Bij het gebruik van pellets die niet voldoen aan het keurmerk (EN+ A1) is het mogelijk dat ze een afwijkende samenstelling hebben en veroorzaken ze meer roet en as bij de verbranding. Op de langere termijn gaat dit leiden tot hogere onderhoudskosten of storingen in de pellet kachel of pellet ketel.

Pellet soorten die niet voldoen aan het EN+ A1 keurmerk kunnen door een afwijkende vorm of hardheid niet goed vervoerd worden door de vijzel in het pellet reservoir. Daarbij loopt u het risico dat de vijzel geblokkeerd raakt. Daarnaast zorgen mindere kwaliteit pellets voor een verlaagd verbrandingsrendement, waardoor je dus meer pellets moet stoken om dezelfde warmte te verkrijgen dan bij het gebruik van kwaliteitspellets.

 

Is het verplicht om onderhoud uit te voeren door een gecertificeerd installateur?

Het is niet verplicht om het onderhoud aan uw pellet kachel of pellet ketel uit te laten voeren door een gecertificeerd installateur. Wel wordt het aangeraden, ook voor uw eigen veiligheid en de juiste werking van de kachel of ketel. Het is ontzettend belangrijk dat de giftige rookgassen voldoende en op de juiste manier worden afgevoerd en dat de verbranding op de juiste manier verloopt. Daarbij wordt door de meeste brandverzekeraars verplicht het rookkanaal te laten reinigen door een gecertificeerd persoon.

Mocht u meer willen weten of heeft u interesse in een pellet kachels van Jolly Mec of de pellet ketels van Domusa, neem dan vrijblijvend telefonisch contact met ons op of stuur een email naar info@eco2all.nl.