Windmolens en zonnepanelen, je ziet ze tegenwoordig overal. Belangrijk voor het opwekken van duurzame energie via de wind en de zon. Deze energie opwekkers zijn extreem belangrijk voor het milieu en het omlaag brengen van de CO2 uitstoot. In de komende jaren zal de productie van duurzame energie alleen maar gaan stijgen. Dit vanwege het de grote projecten windmolenparken en zonnepaneel parken. Door de veranderingen van aanbod van deze duurzame energie is er een groot verschil tussen vraag en aanbod. Hierdoor is het dus cruciaal dat dat er een energie opslag komt voor deze vergroening. Het CESAR systeem is hiervoor de oplossing.

Wat is het CESAR systeem

Zo is het CESAR systeem bedacht. De duurzame elektrische energie wordt hierbij opgeslagen is basalt. Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente dat voorkomt uit de stolling van lava. Dit gesteente kan tot wel 500 °C opslaan. De basalt neemt de warmte van de duurzame elektriciteit op en kan deze terug leveren op ieder gewenst moment ten behoeve van een warmtenet. Daarnaast heeft het een opslagcapaciteit tot 200 kWh per m3 basalt waardoor een zeer hoog rendement wordt behaald. Ten slotte heeft dit systeem geen enkele CO2 uitstoot waardoor het milieu vriendelijk is.

Gebruik van het CESAR systeem

Het CESAR systeem kan op twee manieren gebruikt worden. Ten eerste op kleine schaal. Het is een zeer efficiënt en betrouwbaar alternatief voor aardgas voor bijvoorbeeld bedrijven op clusters van woningen.

Op ieder gewenst moment kan de warmte gebruikt worden voor het verwarmen van huizen of bedrijfspanden. Ook kunnen hiermee huizen of bedrijfspanden worden voorzien van warm tapwater. Hiervoor zijn maar kleine aanpassingen nodig aan het leidingwerk.

Daarnaast kan het CESAR systeem ook grootschalig ingezet worden. Bijvoorbeeld als input voor een elektrische centrale. Door bijvoorbeeld de verbrandingswarmte uit steenkool te vervangen door de opgeslagen zonnen energie en windenergie op te vangen in een grootschalig CESAR systeem. De duurzame energie wordt dan opgeslagen in de vorm van warmte die kan oplopen tot 500 °C. Hiermee kan vervolgens weer elektriciteit opgewekt worden, zonder dat hier CO2 uitstoot bij komt kijken.

Woonwijk voorzien van warmte uit het CESAR systeem

Zoals al eerder vermeld kan het CESAR systeem in combinatie met duurzaam opgewekte energie een efficiënt en betrouwbaar alternatief zijn voor bijvoorbeeld aardgas. Zo wordt er in Boekel een waar “ECOdorp” aangebouwd. Hier zal de warmtevoorziening worden geleverd door middel van zonnepanelen in combinatie met het CESAR systeem. Door middel van 700 PV panelen wordt de opgewekte energie opgeslagen in een basalt buffer. Dit zal uiteindelijk het gehele jaar gaan zorgen voor de warmtevoorziening van 36 woningen.

Het CESAR systeem

Maar hoe ziet z’n CESAR systeem er nou eigenlijk uit. Het is als het ware een “container” met daarin spiraalvormige buizen een x aan m3 aan basalt. In het basalt bevinden zich 40 temperatuursensoren om op elk moment de energie te kunnen monitoren. Dit wordt in zijn geheel ingepakt in een dikke laag steenwol. De keuze voor steenwol is gemaakt, omdat dit bekend staat als een goed isolatie materiaal, waardoor de warmte langdurig beschikbaar zal zijn.

De functie van de buizen is in te delen in drie delen.

  • Het gelijkmatig toevoeren van de duurzaam opgewekte energie in de vorm van warmte in de opslag.
  • Het ten aller tijden terug leveren van de warmte over een periode van dagen, weken, maanden of zelfs een jaar later.
  • Na afname van energie kan via circulatie in de buizen de overgebleven warmte weer gelijkmatig verdeeld worden waarna het systeem weer “geladen” kan worden.

Wij als Eco2all zijn er dan ook trots op dat we aan dit project mee hebben kunnen helpen, door het leveren van het test buffervat.