Voor mensen met een woning die nog een gas aansluiting hebben, hoeven niet langer een “afsluitboete” van honderden euro’s te betalen. Eerder werd er door de rechter al geoordeeld dat woningeigenaren in verschillende zaken niet verantwoordelijk gehouden hoefde te worden voor bepaalde kosten. Echter ontstonden hier wat onduidelijkheden over, maar door deze “afsluitboete” op te heffen, hopen ze onduidelijkheden weg te nemen.

De kosten voor het afsluiten van de gasaansluiting kan al snel oplopen tot bedragen rond de 800 euro. Echter worden deze kosten in het vervolg doorberekend in de tarieven voor huiseigenaren die wel nog een gas aansluiting hebben. Dit besluit is een uitbereiding van het voorstel zoals eerder werd gesteld. Toen werd een motie aangenomen waarin de kosten werden verdeeld, zodat de huiseigenaar de ene helft van de afsluitkosten zou betalen en het netbeheer het overige.

Onduidelijkheden met betrekking tot het afsluiten van de gasleiding

Onduidelijkheden over de kostenverdeling zouden een vertragende werking hebben voor de energietransitie. Er wordt daarom gekozen om een proef in gang te zetten waarbij de verwijderingskosten tijdelijk volledig verrekend zullen worden in het aansluittarief. Hiermee wordt voorkomen dat de woningeigenaar de rekening gepresenteerd krijgen voor het afsluiten en dat de netbeheerders deze werkzaamheden mogen verrekenen in het periodieke aansluittarief. Hiermee wordt de woningeigenaar niet belast met extra kosten en krijgen de netbeheerders een redelijke vergoeding voor de uit te voeren werkzaamheden.

Er wordt dus gekozen voor een tijdelijke maatregel. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze regeling per 1 maart 2021 zullen ingaan. Deze maatregel zal zolang duren, totdat de nieuwe energiewet er is. Hierna zal worden bekeken hoe de nieuwe  kostenverdeling gerealiseerd gaat worden.

De reden voor deze maatregel is dat woningeigenaren worden geholpen worden met een stap zetten richting de verduurzaming van hun woning, zonder daarvoor voor hoge, onnodige kosten hoeven op te draaien. Deze stap is alvast geregeld voor iedereen die vooroploopt en gasvrij wil gaan wonen.

Heeft u vragen over gasloos wonen, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden om gasloos te wonen, neem dan contact met ons op via info@eco2all.nl of bel met +31 (0) 499 378 308