In de strijd tegen klimaatverandering, is de hybride warmtepomp behoorlijk in opkomst. Daarbij is met een hybride warmtepomp ook flink te besparen op uw energie regeling. De nieuwe subsidieregels maken het een stuk aantrekkelijker om over te gaan op de aanschaf van zo’n hybride warmtepomp.

Maar wat is dan precies een hybride warmtepomp? Een hybride warmtepomp is een combinatie van een (lucht water) warmtepomp en een HR-ketel. Recent is er een onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er 200 tot 600 euro bespaard kan worden op de energie kosten op jaarbasis.

Zo’n hybride warmtepomp is voornamelijk interessant voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn en daarom niet interessant genoeg zijn om volledig te verwarmen met een warmtepomp. En naar schatting zijn er tussen de tien- en twaalfduizend hybride warmtepompen geplaatst in 2020. Om een vergelijking te maken, in 2019 werden er in totaal 45.000 warmtepompen verkocht in Nederland. Na te gaan dat er 8 miljoen huizen zijn in Nederland, is dit aantal niet heel hoog. Echter is de (hybride) warmtepomp wel een behoorlijke groeimarkt in Nederland. De reden dat de hybride warmtepomp in trek is, ligt aan het feit dat er een betaalbare tussenoplossing wordt gezocht om gasloos te gaan wonen, waardoor deze markt behoorlijk aan het groeien is.

Gasprijzen zullen de komende jaren alleen maar stijgen

Natuurlijk is het ook niet gek dat er wordt gekeken naar een alternatief voor het verwarmen op gas. Daardoor is de groeiende aandacht naar een hybride oplossing geen rare ontwikkeling. Vooral voor huiseigenaren met zonnepanelen is het een interessante stap. De energie kosten zullen in dat geval beperkt blijven, mede ook door de heffingskorting die iedereen jaarlijks krijgt. Echter zullen de kosten voor gas in de komende jaren alleen maar stijgen zoals nu in 2021.. Maar door het plaatsen van een hybride warmtepomp, kunnen deze lasten behoorlijk gedrukt worden.

Om een klein inzicht te geven zal een gemiddeld huishouden voor verwarming (tapwater niet meegerekend) gemiddeld twee derde minder gas verbruiken met een hybride warmtepomp. Het stroomverbruik zal logischerwijs wel toenemen. Er wordt geschat dat er in combinatie met een hybride warmtepomp gemiddeld z’n 20 procent minder CO2 zal worden uitgestoten. Daarbij wordt de elektriciteit in Nederland alsmaar groener, waardoor de CO2 winst jaarlijks zal groeien.

De hybride warmtepomp als ideale tussenstap voor woning verduurzamen

Het overstappen op een hybride warmtepomp wordt gezien als goede tussenstap naar gasloos wonen. In 2017 werd er bekend gemaakt dat er wordt gestreefd naar een volledig gasloos Nederland in 2050. Toendertijd werd de tussenstap van een hybride warmtepomp nog niet serieus genomen. Echter is de stap naar een volledige gasloze bestaande woning vrij complex.

Daarnaast zijn er interessante subsidieregels van toepassing dit jaar. Tot 1 januari moest je nog twee isolatiemaatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Vanaf heden krijg je die al bij het aanschaffen van een hybride warmtepomp waardoor deze oplossing een stuk interessanter is geworden. De kosten voor een hybride warmtepomp kunnen na aftrek van de subsidie rond de € 3000,- (afhankelijk van de warmtepomp), en deze oplossing gaat een goede vijftien tot twintig jaar mee.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden van een hybride warmtepomp? Neem dan contact op via info@eco2all.nl of bel met 0499-378308.