De voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie via de subsidie regeling ISDE waaraan zonnepanelen, zonneboilers, warmtenetten en isolatiemaatregelen moeten voldoen in 2021, zijn gepubliceerd door de regering.

In december 2019 nam de Tweede Kamer een amendement van het CDA aan. Hierin werd het budget van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) met 100 miljoen verruimd voor zonneboilers en warmtepompen voor de periode 2020 tot 2022.

Verbreding van subsidie voor duurzame energie

In 2020 was de ISDE subsidie alleen voor zonneboilers en warmtepompen. Daarbij heeft de consument in het afgelopen kalenderjaar een recordbedrag subsidie aangevraagd voor de installatie van zonneboilers. Waar in het kalenderjaar 2019 voor 5 miljoen aan subsidie werd aangevraagd, werd er tot november van dit jaar al voor 5,2 miljoen aan subsidie aangevraagd.

Per 2021 zal het niet alleen bij zonneboilers of warmtepompen blijven, maar wordt de subsidie voor consumenten onder meer uitgebreid met collectieve aansluiting op het warmtenet en isolatiemaatregelen. Betreft zakelijke aanvraag geldt dat er subsidie beschikbaar wordt gesteld voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze verbreding van het subsidiepakket heeft een nieuwe naam gekregen: ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, wat afgekort gewoon ISDE is. Deze subsidie zal volgens de officiële definitie verstrekt worden voor een investering/ combinatie van investeringen, die bestemd zijn voor de productie duurzame energie, aansluiting op het warmtenet of energiebesparende isolatiemaatregelen.

De periode van de ISDE loopt van 4 januari tot en met 31 december 2021. Hiervoor zijn 2 subsidieplafonds vastgesteld:
- Voor de investering voor zonneboilers, warmtepompen aansluiting op het warmtenet en isolatiemaatregelen is een subsidieplafond van 124 miljoen vastgesteld.
- Voor de investering in installaties voor de productie van hernieuwbare energie of via windturbines is een subsidieplafond van 40 miljoen vastgesteld.

Geen subsidie voor nieuwbouw

Er zijn afgelopen jaar wijzigingen doorgevoerd aan de ISDE-regeling: de aanschafsubsidie is volledig uitgefaseerd vanaf 1 januari 2021. Dit omdat nieuwbouw niet meer aangesloten wordt op het gasnet, waardoor duurzame verwarmingstechnieken niet extra gestimuleerd hoeft te worden, is het argument van de overheid. Het is bekend dat voor biomassa ketels en pellet kachels sinds 1 januari 2020 geen ISDE-subsidie meer aangevraagd kan worden, ook niet bij bestaande bouw.

Heeft u nog vragen over de subsidie regeling na het lezen van dit artikel, neem dan contact op door een mailtje te sturen naar info@eco2all.nl of bel +31499 378308.