Per 1 augustus 2020 gaat de Triodos Bank het maximaal te lenen bedrag voor een woning koppelen aan de energieprestaties van een huis. Wanneer je eigenaar bent van een huis met energielabel C of lager, kan er bij de Triodos Bank nog maximaal 90% van het aankoopbedrag geleend worden, in plaats van 100%, zoals deze gebruikelijk is.

Er is nog geen duidelijkheid over wat deze aangekondigde verlaging van het maximale leenbedrag voor impact gaat hebben. Echter is deze maatregel bedoeld om de mensen in beweging te brengen. Er wordt verwacht dat de eigenaren van onzuinige huizen met een verhuiswens dit moment meteen zullen aangrijpen om het huis te gaan verduurzamen.

Aan het denken zetten over energielasten

Het is niet de bedoeling om starters op de woningmarkt uit te sluiten door de verlaging van het maximale leenbedrag. Integendeel wil de bank deze starters juist gaan helpen. De verlaging van het leenbedrag van 90% geldt alleen voor woningeigenaren die niks doen. Om de starter te helpen wilt de bank het juist stimuleren dat starters die kiezen voor een woning met een B-label of hoger, de mogelijkheid krijgen om tegen gunstige rentes tot 106 procent kunnen lenen. De achterliggende gedachte is dat mensen bewust gaan nadenken over dat het energielabel van de woning steeds zwaarder gaat meetellen en zodoende sneller zullen kiezen voor het verduurzamen van hun huidige woning.

Anno 2020 zou het niet meer dan normaal moeten zijn dat de energieprestaties gaan meewegen in de woonlasten, leennormen en taxaties, aldus de Triodos bank. De hypotheek en vaste lasten zoals gas, water en elektra zijn de twee grootste lasten voor een woningeigenaar. Aangezien deze kosten uit dezelfde portemonnee betaald worden, is het daarom voor starters ook rendabel om in een duurzame woning in te trekken. Op die manier loont dit ten aller tijden. Het doel is dus om mensen bewust na te laten denken over de energielasten, zowel nu als richting de toekomst.

Streven naar standaard een B-label

Vele van de oude woningen in Nederland zijn niet duurzaam en er zijn nog vele woningen die gaan A of B label woning hebben. Echter is het verduurzamen van de huidige woning een stuk duurzamer dan het bijbouwen van nieuwe, energiezuinige woningen.

De Triodos Bank is dan ook niet bang dat het verlagen van het maximale leenbedrag voor oude energie-onzuinige woningen tegenstrijdig gaat zijn tegenover het renoveren en verduurzamen van oude huizen. De bedoeling is om huiseigenaren op verschillende manieren bewust te maken en te stimuleren om hun huidige woning te laten groeien naar een B-label of hoger. Wanneer mensen er toch voor kiezen om bijvoorbeeld een G-label woning te kopen, maar de woning wel willen gaan verduurzamen, biedt de bank een duurzaamheidslening, waar 50% rentekorting op wordt gegeven. En wanneer de verduurzaming van de woning is afgerond en er een nieuw zuinig energielabel aan de woning zit, krijg je alsnog de voordelige hypotheekrente die daarbij hoort.

Op deze manier worden andere banken uitgedaagd om ook na te gaan denken over deze manier van leningen verstrekken. Wellicht dat dit in de toekomst de nieuwe manier gaat zijn van het verlenen van hypotheken en leningen voor verduurzaming van de woning.

Lager energielabel door bewustzijn stookgedrag

Daarnaast wordt er voldoende ondersteund om mensen het inzicht te geven hoe zij hun energiegebruik kunnen verminderen, om op deze manier de stookkosten te verlagen. Denk hierbij aan het isoleren van uw woning door bijvoorbeeld spouwisolatie, HR ++ of triple glas. Daarnaast is het ook aan te raden om naar het energielabel te kijken bij de aanschaf van elektrische apparaten. Hiermee is er op kleinere schaal al een mogelijkheid op de verlaging van de energiekosten.

Ook kunt u er voor kiezen om af te stappen van fossiele brandstoffen en over te stappen op gasloos wonen. Tegenwoordig zijn er voldoende alternatieven voor het gasloos verwarmen van uw woning of tapwater. Denk hierbij aan het laten plaatsen van zonneboilers op het dak voor de productie van warm tapwater of het installeren van een warmtepomp om op die manier uw huis en tapwater op een duurzame manier te verwarmen.

Benieuwd naar wat hierin de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op via info@eco2all.nl of neem telefonisch contact op, op het nummer +31 (0) 499 378 308.