Het is duidelijk dat het klimaat in Nederland verandert, in extremere zin. Er komen meer periodes van extreme droogte, enorme hitte en hoosbuien die zorgen voor behoorlijk wat wateroverlast. De laatste jaren is dit in de zomers goed te merken. Daarnaast worden de winters ook steeds zachter, waar tempraturen onder 0 steeds zeldzamer worden. De verandering van het klimaat in Nederland krijgt op die manier steeds meer impact op ons leven. Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk wordt gedaan om te verduurzamen. Vandaar dat verduurzamen belangrijker is dan ooit!

Daarom is de week van duurzaamheid in het leven geroepen. Van 20 juni tot en met 28 juni vind daarom het duurzaamheidsfestival Duurzame Week plaats. Vanwege Covid-19 is dit festival dit jaar online bij te wonen. U kunt meedoen aan gratis workshops, lezingen en deelsessies over de thema’s omgeving, reizen, voeding en wonen. Een aantal bekende namen zoals Dennis Storm en Floortje Dessing geven deze gehele week tips hoe u uw leven kan verduurzamen op de manier zoals die het beste bij u past. Op deze manier proberen ze de bevolking bewust te maken van de gevolgen van onze huidige levensstijl en wat hier aan te veranderen is.

Klimaatverandering raakt iedereen!

Afgelopen lente was de zonnigste tot nu toe sinds de eerste metingen. Tuurlijk is het genieten van de zon, maar aan de andere kant brengt dit ook weer gevolgen met zich mee. De grote droogte was in deze tijd van het jaar nog nooit zo ernstig, en zoals het er naar uitziet is dit ook nog steeds niet over. Daarnaast werden grote delen van het land vorige week getroffen door hevige onweersbuien die flink wat wateroverlast met zich mee brachten.

Zowel lange perioden van extreme droogte, als hevige buien met wateroverlast zullen steeds vaker voorkomen vanwege het opwarmende klimaat. Waar lange droogte kan overheersen, kunnen de hevige onweersbuien de ontstane droogte niet opvangen, waar een droge grond maar beperkte water opneemt. De kans op misoogsten wordt hierdoor vergroot en drinkwater wordt schaarster. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld merken we dit.

Extreme hitte leidt tot meer gezondheidsklachten. Daarnaast neemt deze hitte andere gevolgen met zich mee, zoals ongedierte in de vorm van processierupsen, muggenplagen en teken.

Verduurzamen dient meerdere doelen

U vraagt zich wellicht af, als ik een van de weinige ben die gaat verduurzamen, wat draagt dit dan bij aan een schonere wereld? In dit geval is het dus belangrijk dat een grote groep mensen wordt bereikt, mede door middel van de Duurzame Week. Nu is de kans om de tij te keren. Wanneer vele mensen kleine verduurzaming doen, zal dit bijdragen aan de groei van de redding van de leefbaarheid van onze planeet.

Het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en uw eigen leven vergroenen is ontzettend goed voor de luchtkwaliteit. Dit zal op de lange termijn kunnen helpen tegen de opwarming van de aarde.

Natuurlijk zijn er ook manieren dicht aan huis om bij te dragen aan een schonere wereld. Denk hierbij aan volledig gasloos te gaan wonen door middel van de gas CV ketel te ruilen voor bijvoorbeeld een warmtepomp, pellet ketel, zonneboilers of een houtvergasser. Dit zijn allemaal schonere oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden tot het verduurzamen van uw woning. Bijvoorbeeld dubbel of triple glas, muur/spouw isolatie, dak en/of vloer isolatie. Dit zijn allemaal manieren om bij te dragen aan een schonere wereld.