Vanaf 1 januari 2021 verdwijnt het huidige Energielabel. Wilt u na deze tijd een huis opleveren, verkopen of verhuren, dan dient er door een erkend energieadviseur een nieuwe en meer uitgebreid energielabel toegekend te worden.

Dit energielabel geeft dan aan hoe energiezuinig een huis of gebouw daadwerkelijk is. De manier waarop dit energielabel tot stand komt, zal vanaf 1 januari 2021 dus gaan veranderen. De grootste verandering voor woningen is dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel, ook wel VEL, komt te vervallen en vervangen zal worden.

Tot op heden kunt u dit als woningeigenaar nog zelf online door middel van een aantal woningkenmerken doorgeven. Op deze manier wordt het label als het ware op afstand vastgesteld. Vanaf 1 januari is het energielabel aan te vragen door middel van het maken van een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Deze zal op locatie langs komen en neemt over het algemeen 1 á 2 uur de tijd om het nieuwe energielabel vast te stellen.

Zo wordt vanaf 1 januari 2021 het nieuwe, nauwkeurigere energielabel toegekend

Tijdens het bezoek van de adviseur worden de volgende kenmerken van de woning opgenomen: de afmetingen van de woning, de aanwezige isolatie en installaties al cv-ketel en zonnepanelen. Op basis van deze punten wordt berekent hoeveel energie er wordt verbruikt voor verwarming, warm tapwater, ventilatie en koeling van de woning. Op deze manier geeft het energielabel een betere indicatie van de woning en is het mogelijk, waar nodig, passende verbeterpunten te geven. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen dan ook op het nieuwe label te staan.

De kosten voor het aanvragen van een nieuwe energielabel zullen tussen de 100 en de 200 liggen. Dit hangt voornamelijk af van de tijd die de adviseur nodig heeft voor het opnemen van de kenmerken.

Hoe zit dit dan voor grotere gebouwen en bedrijfspanden? Hiervoor geldt dat vanaf 1 januari 2021 energielabels aangevraagd en opgesteld kunnen worden op basis van de NTA 8800. Dit wordt dan gedaan door een gediplomeerd energieadviseur die werkt voor een gecertificeerd bedrijf. Deze vakbekwame adviseur stel het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse. Vervolgens wordt het label geregistreerd in de landelijke database, ook wel EP-online.

Voor meer informatie kunt u terecht op Rijksoverheid.nl en RVO.nl