Het is u vast niet ontgaan, maar momenteel reizen de energie prijzen de pan uit. Waar de brandstofprijzen langs de snelwegen de €2 grens al ruim overschreden zijn, schieten de gasprijzen ook de lucht in. De prijzen stijgen zodanig dat het voor sommige huishoudens onmogelijk lijkt te worden om de energierekening nog te kunnen betalen waardoor ook de vraag naar alternatieve energieoplossingen stijgt. Om dit tegen te gaan en de consument tegemoet te komen heeft het kabinet besloten met een compensatieregeling te komen. Het gaat hierbij om een bedrag van gemiddeld 400 euro per huishouden.

Veranderingen in belastingtarieven

Doordat de gasprijzen zo stijgen zullen de kosten voor huishoudens, maar ook voor bedrijven flink oplopen. Wanneer een huishouden geen vast energiecontract heeft, kan het zijn dat een huishouden volgend jaar 900 euro meer betaald voor hun energierekening. Vandaar dat het kabinet met een tegemoetkoming komt richting de consument.

Dit zal gebeuren doordat de belasting op energie verlaagt wordt. Op deze manier krijgt ieder huishouden een belastingvermindering van ongeveer 230 euro. Dit bedrag is dan ook voor ieder huishouden het zelfde. Daarnaast zullen de belastingtarieven voor elektriciteit verlaagd worden. Wat dit uiteindelijk op gaat leveren ligt aan het verbruik per huishouden.

Ook compensatie voor mensen die dit niet nodig hebben

De afgelopen weken is er nagedacht over hoe de compensatie bij de juiste huishoudens terecht komt. Voornamelijk de huishoudens met een slecht geïsoleerde woning met een variabel contract zullen de energierekening zien stijgen.

Toch komt de compensatie bij alle huishouden terecht. Deze regeling moet goed en snel uitvoerbaar zijn. Daardoor dat er te weinig tijd was om dit per huishouden te specificeren. Daarnaast zou er te veel tijd gaan zitten in het kijken welk huishouden welk energie contract heeft. Vandaar dat de keuze is gemaakt om het op deze manier te doen. De genoemde maatregelen zullen voor een jaar geldig zijn en het is de bedoeling dat deze maatregelen per 1 januari 2022 in zullen gaan.

Meer budget voor sneller isoleren woningen

Naast de aanpassing in de energiebelastingen zal er ook nog eens 150 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor het sneller isoleren van woningen. Op deze manier zullen de energiekosten voor een huishouden ook moeten gaan dalen.

De reden voor het extra vrijgekomen budget is dat het belangrijk wordt geacht dat mensen ook direct isolaties kunnen gaan laten uitvoeren. Natuurlijk is de achterliggende gedachte dat het extra vrijgekomen budget op de plekken gaat komen waar het ook nodig is, dus de oudere, slecht geïsoleerde woningen.

Bij elkaar opgeteld zal er voor de compensatiemaatregelen en het extra isolatie budget in totaal 3,2 miljard uitgetrokken worden door het kabinet. Waarvan 2,7 miljard voor de compensatie van huishouden en 500 miljoen voor het midden- en kleinbedrijf.

Mocht u vragen hebben hoe u op uw energiekosten kunt besparen en kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw woning? Neem dan snel contact op met info@eco2all.nl of bel naar 0499-378308 en plan een adviesgesprek met ons in.