Sinds de berichtgeving van de stijgende gasprijzen is er duidelijk te zien dat Nederlands massaal hun woningen aan het verduurzamen zijn. Vanaf het moment dat het duidelijk was geworden dat de energiekosten bij huishouden tot wel honderden euro’s per maand hoger uit kunnen vallen, is de vraag naar warmtepompen, zonneboilers en woningisolatie flink gestegen.  Zo is te zien dat de vraag naar een duurzame energieoplossing is verdubbeld in de eerste weken van oktober.

Vanwege de verwachting van de stijgende energiekosten, in veel gevallen met honderden euro’s, zal deze vraag ook flink blijven stijgen. Ondanks dat er vanuit het kabinet is besloten om met een compensatie te komen van gemiddeld 400 euro door korting te geven op de belasting. Echter zal dit niet voldoende zijn om de extreme stijging, van voornamelijk de gasprijzen te compenseren.

Ongeveer de helft van de warmtepompbedrijven ziet de vraag van warmtepompen verdubbelen. Ook bij zonnepanelen ziet 40 procent de vraag verdubbelen. Daarnaast zien isolatiebedrijven de belangstelling ook snel stijgen.

Hoge vraag heeft invloed op leverbaarheid van producten

Natuurlijk zit er aan de hoge vraag ook nog nadelen. Vanwege de corona crisis waren er al problemen met leveringen en een tekort aan grondstoffen, echter door de toenemende vraag zal dit alleen maar toenemen. Waar er voorheen snel uitgeleverd kon worden, staan bedrijven niet meer te kijken van levertermijnen die kunnen oplopen van enkele maanden tot zelfs een half tot drie kwart jaar.

Daarnaast is het aantal zoekopdrachten voor de hybride warmtepompen gestegen met 300 tot soms wel 400 procent. De reden hiervoor is dat mensen het nog niet aandurven om volledig gasloos te gaan wonen. De hybride warmtepomp is in dat geval een ideale tussenoplossing. Het is bekend dat met een hybride warmtepomp tot wel 70 procent bespaard kan worden op de gasrekening.

Steeds meer woningen zijn voorzien van zonnepanelen

Zonnepanelen liepen de laatste jaren al erg hard. Daar komt nu natuurlijk nog eens de toenemende vraag bovenop. Zo is te zien dat in het afgelopen jaar het aantal huizen met een zonnesysteem met maar liefst 35 procent is gegroeid, tot ruim 1,5miljoen woningen. Dit staat gelijk aan een op de vijf woningen.

Wanneer een woning is voorzien met zonnepanelen, is het een stuk aantrekkelijker om de overstap te maken naar een (hybride) warmtepomp. Helemaal gezien het feit dat in de nabije toekomst de saldering eraf zal gaan. Dit is ook hard nodig, daar er gestreefd wordt om in 2030 ongeveer 1,3 miljoen huizen te verwarmen door middel van een warmtepomp. Het kabinet probeert dit een zetje in de rug te geven door vanaf januari 2022 de subsidie op bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers te verhogen. Op die manier moet de overstap naar een warmtepomp makkelijker en aantrekkelijker worden.

De reden dat er nu nog vaak gekozen wordt om de gasketel te vervangen in plaats van een warmtepomp te plaatsen, zijn de kosten die het met zich meebrengt. De kosten voor het vervangen van een gasketel liggen aanzienlijk lager dan het aanschaffen van een warmtepomp systeem. Daarnaast wordt stroom op dit moment meer belast dan gas. Daarom wordt er gekeken om ook hier verandering in te brengen, om zo de consument te stimuleren tot de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp. Daarnaast is het de verwachting dat vanaf 2030 ongeveer 75 procent van de opgewekte elektriciteit op een duurzame manier wordt opgewekt.

Heeft u vragen over warmtepompen zoals de hoge temperatuur warmtepomp of hybride warmtepomp? Of bent u benieuwd wat er allemaal in uw situatie mogelijk is? Neem dan contact op met info@eco2all.nl of bel 0499 378308.