Komend jaar zullen warmtepompen zoals onder andere hybride warmtepompen en hoge temperatuur warmtepompen flink meer gesubsidieerd worden. Binnen het kabinet wordt gesproken over een extra subsidiebedrag vanaf € 1000 euro bovenop het al riante huidige subsidiebedrag. De bedoeling is dat de subsidiepot flink verhoogt wordt op de bestaande subsidieregelingen voor de verduurzaming van woningen.

Dit staat in de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen van volgend jaar. Er zal tot 288 miljoen euro extra gereserveerd worden voor de komende 3 jaar. Dit om de consument te stimuleren om het gasverbruik flink terug te dringen. De bedragen die vrijgehouden worden voor de extra subsidie zijn onderdeel van 6,8 miljard euro die het kabinet extra reserveert voor de aanpak van klimaatverandering. Doel hiervan is om de gestelde CO2-doelen in het klimaatakkoord van Parijs te behalen.

De hybride warmtepomp heeft de toekomst

Wanneer je als particulier of bedrijf investeert in warmtepompen, heb je recht op de ISDE-subsidie. Het subsidiebedrag voor warmtepompen wordt bepaald aan de hand van het vermogen van de warmtepomp. In het geval van een hybride warmtepomp, werkt de warmtepomp samen met de huidige, of nieuwe gasketel. Op deze manier kan een gemiddeld huishouden voor meer dan de helft en tot zelf wel 70% van het jaarlijkse gasgebruik besparen. Op de lange termijn is het streven om de hybride installatie in de toekomst te kunnen voorzien van waterstof of groen gas, óf nog de volgende stap kunnen maken naar een all-electric uitvoering.

Op dit moment zit er al een subsidiebedrag van tussen de € 1300 en € 2500 euro op een hybride warmtepomp. In een recent rapport van fabrikanten werd berekend dat een warmtepomp ongeveer nog 6 jaar ondersteund dient te worden. Met de extra subsidie die wordt toegekend door de regering willen ze er voor zorgen dat de terugverdientijd van de warmtepomp op de korte termijn onder de 7 jaar komt. Dit is een punt waar de consument naar kijkt en wat voor een omslagpunt zorgt om over te gaan op een duurzame investering. Daarnaast wordt er de belofte gedaan door fabrikanten dat de aanschaf tot 40% goedkoper kan worden na opschaling van de warmtepomp. Met deze aanpassing in subsidieregeling wordt aangetoond dat er een andere weg ingeslagen wordt, betreft het verduurzamen en de klimaatverandering tegen te gaan.

Hoe zullen de kabinetsplannen gerealiseerd worden?

Hoe dat de staatssteun vorm gaat krijgen wordt in de Miljoenennota nog niks van gezegd over hoe de kabinetsplannen hierover zijn. De mogelijkheden zijn dat er extra ISDE op de hybride en gewone warmtepompen komt. Een andere mogelijkheid is om over te gaan op een btw-voordeel, zoals die ook lang op zonnepanelen heeft gezeten. De branche zal over welke regeling het gaat worden in gesprek gaan met het ministerie. De bedoeling is dat er in december een actieplan klaarligt van de coalitie HR Hybride samen met de fabrikanten. De coalitie HR Hybride is een samenwerking tussen natuurbeheer, de installateursvereniging en de netbeheerders.

Ook subsidie op isolatie moet er komen

Naast de plannen voor de nieuwe subsidieregelingen op hybride warmtepompen en warmtepompen, wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden voor meer aandacht en subsidies voor het isoleren van oudere woningen. Daarvoor gaat het kabinet komen met een Nationaal Isolatieprogramma. Het doel is om de warmtevraag in de komende jaren met 20% te verlagen op huur en koopwoningen. Daar wordt dan vooral gekeken naar de slechts geïsoleerde woningen waar de meeste aandacht op gevestigd moet worden.

Heeft u vragen over hybride warmtepompen of lucht water warmtepompen en wilt u hier een adviesgesprek voor inplannen? Neem dan contact met ons op via info@eco2all of bel +31499 378 308.