Vanuit de overheid wordt er sterk aangestuurd op het verduurzamen van uw woning doormiddel van isoleren en gasloos verwarmen. Zonneboilers, isoleren, biomassa ketel of een warmtepomp zijn allemaal mogelijkheden om uw woning duurzamer te maken. Wanneer u naar de mogelijkheden gaat googelen ziet u al snel dat hier aardige investeringen tegenover staan. Juist door deze investeringen twijfelen veel mensen of, en waarom ze hun woning moeten verduurzamen. Wellicht springt het er niet meteen uit maar er zitten toch echt voordelen aan het verduurzamen van uw woning, ook op het gebied van besparen! Onderstaand geven we hier een toelichting over:
In Nederland heeft iedere woning een energielabel, welke aangeeft hoe energiezuinig uw woning is. Afhankelijk van de isolatie van uw woning, soort verwarming, hergebruik van water en nog een aantal aspecten wordt uw woning aan een bepaalde energieklasse toegekend. In totaal zijn er 7 verschillende energie labels, namelijk A++ (zeer zuinige woning) tot G (verspillende woning). Om aan een A++ label te voldoen, dient een woning duurzaam verwarmd te worden, zeer goed geïsoleerd te zijn en zonnepanelen te hebben. Bij een label G is geen van dit alle aanwezig en beschikt de woning enkel over een spouwmuur en enkel glas. Voordelen van betere isolatie zijn allereerst meer comfort en energie besparen. Echter wellicht nog belangrijker, het laat de waarde van uw woning flink stijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat iedere stijging in klasse van het energielabel een woning ongeveer 2% laat stijgen in de verkoopprijs. Wanneer een woning bijvoorbeeld een verkoopwaarde heeft van € 300.000,- kan het stijgen van een energieklasse al een stijging van € 6.000,- in verkoopwaarde van uw woning opleveren. Verder is de overheid aan het kijken naar een regeling waarbij woningen met een betere energieklasse minder belastingen hoeven te betalen. Indien dit wordt ingevoerd zal een beter energielabel doormiddel van uw huis verduurzamen nog interessanter worden!
Uw huis verduurzamen door het bijvoorbeeld gasloos te gaan verwarmen, heeft een direct effect op je huidige energie rekening. Belangrijk is dat u goed wordt geadviseerd welke vorm van duurzaam verwarmen bij uw woning en wensen past. Op deze manier behoudt u niet enkel uw comfort maar u kunt doormiddel van uw huis te verduurzamen ook uw energiekosten sterk omlaag brengen. Neem bijvoorbeeld een hybride warmtepomp systeem of hoge temperatuur warmtepomp zoals de Acond, welke de verwarmingspieken in uw woning afvlakt, waardoor u minder energie gaat gebruiken. Deze energie besparingen zorgen voor minder uitgave aan verwarmen waardoor u jaarlijks een bedrag overhoudt. Allereerst verdient u hier uw investering mee terug, na langere tijd houdt u het geld over. Dit kunt u dan of sparen of gebruiken om uw huis verder te verduurzamen.
Het klinkt wellicht als een cliché, maar helaas is ons klimaat aan het veranderen door onze huidige levensstijlen. Het gebruik van de fossiele brandstoffen blijft zorgen voor een grote CO2 uitstoot welke het klimaat over de gehele wereld schaad. Uw huis verduurzamen zorgt ervoor dat u minder of wellicht geen fossiele brandstof nodig heeft. Hierdoor helpt uw woning mee aan een beter klimaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat een woning welke verduurzaamd is, interessanter is op de huizenmarkt dan woningen met slechtere energie labels. Een investering in duurzaamheid kan u over enkele jaren dus helpen als u uw woning wenst te verkopen.
Dat uw huis investeren een investering met zich meebrengt, en dat dit vaak een langer termijn investering is, kunnen we niet ontkennen. Indien u dit geld op dit moment niet kunt missen zijn er tegenwoordig ook duurzaamheidsleningen beschikbaar. Ondanks dat uw rendement lager zal liggen als wanneer u eigen geld investeert is gebleken dat ook met een duurzaamheidslening aanzienlijke voordelen gehaald kunnen worden. Vooral door besparingen op uw energierekening kunnen hier voor zorgen. Benieuwd of energie besparen door middel van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketel of een hybride warmtepomp systeem iets voor u kan zijn? Plan vooral eens een advies gesprek in zodat wij u verder kunnen adviseren.