Nationaal en internationaal wordt er flink ingezet op een duurzame economie en maatschappij. Het is daarbij belangrijk om onze energievoorziening te verduurzamen. In Nederland wordt ruim 10 procent van de verbruikte energie gebruikt voor het verwarmen van huishoudens en kantoorgebouwen. De warmte wordt hierbij in de meeste gevallen geproduceerd uit aardgas. Dit wordt via het gasnet geleverd en verbrandt in ketels. Daarom moet het aardgasgebruik flink verminderd worden om de CO2 uitstoot te gaan verlagen.
Voor de aardgas gestookte verwarmingsketel zijn er tegenwoordig meerdere alternatieve. Een daarvan is door het huis of kantoor volledig elektrisch te verwarmen. Dit is wat tegenwoordig in vele gevallen gebeurd bij nieuwbouw. Omdat nieuwbouw goed wordt geïsoleerd, is er een beperkte warmtevraag. In die situatie wordt er in vele gevallen gekozen voor een warmtepomp. In het geval van een warmtepomp wordt er gekozen voor de aanleg van zonnepanelen, om op deze manier de energiekosten laag te houden. Nieuwbouw aansluiten op het gasnet is technisch gezien onnodig en ook zeker niet duurzaam.
De uitdaging voor het duurzaam verwarmen van bestaande woningen is een wat grotere uitdaging. Hier zijn drie verschillende mogelijkheden voor. Zoals voor nieuwbouw, met een warmtepomp, via een warmtenet of met duurzaam gas.
Voor huizen die gebouwd zijn na de eeuwwisseling is de warmtepomp de beste oplossing. Deze woningen en panden zijn goed geïsoleerd en beschikken over een lage temperatuursverwarming. Daarbij wordt wel aangeraden om hier zonnepanelen aan te schaffen.
Voor huizen van voor de eeuwwisseling is een warmtepomp geen goede oplossing. Deze woningen en panden zijn minder goed geïsoleerd. Na isoleren om aan de eisen van een warmtepomp te voldoen is erg kostbaar. Daarbij zou ook nog de CV installatie aangepast moeten worden, aangezien een warmtepomp niet de temperaturen bereikt die een gas installatie haalt.
Wat wel een oplossing zou kunnen zijn voor ouderen woningen, is een warmtenet. Hier stroomt warm water. De kosten voor het overstappen van aardgas naar het warmtenet zijn aanzienlijk lager. Wel zit er een nadeel aan het warmtenet, deze oplossing is alleen mogelijk om toe te passen in stedelijke omgevingen met een hoge dichtheid van bebouwing. Dit omdat anders de kosten hiervoor veel te hoog zullen zijn.
Het hybride systeem is een ideale oplossing voor oudere woningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de warmtepomp en de gasketel voor het verwarmen van de woning. De warmtepomp is de hofleverancier voor het verwarmingssysteem, de gasketel springt bij wanneer de warmtepomp het niet aan kan. Het aardgas wat wordt gebruikt, zal in het vervolg worden vervangen door groen gas. Dit groene gas wordt geproduceerd uit organisch materiaal. Denk hierbij aan biomassa en mest. Op deze manier wordt het huis op een geheel duurzame manier verwarmd.
Voor het duurzaam verwarmen van oudere woningen is een zogenaamde hybride-oplossing namelijk kansrijk. Daarbij wordt de warmtebehoefte deels ingevuld met een elektrische warmtepomp die groene stroom verbruikt. Op echt koude dagen, en voor het verwarmen van tapwater, springt een gasgestookte ketel bij. Voorlopig kan deze met aardgas worden gestookt. Het gasverbruik wordt daarbij gereduceerd doordat de warmtepomp in een deel van de warmtebehoefte voorziet, zodat de eerste stap richting verduurzaming is gezet. Op termijn kan de rol van aardgas worden overgenomen door groen gas – een gasmengsel met dezelfde eigenschappen als aardgas. Dat wordt geproduceerd uit organisch materiaal, zoals biomassa, mest of reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Of door duurzame waterstof, die wordt geproduceerd uit groene elektriciteit. Zo wordt op volledig duurzame wijze het huis verwarmd.
We gaan er in de toekomst naar toe dat alle huishouden en bedrijven duurzaam verwarmd zullen moeten gaan worden. Dit zal een behoorlijk impact hebben op de bestaande woningen, ongeacht voor welke oplossing er gekozen gaat worden. Het hybride systeem zal de meest haalbare en betaalbare oplossing gaan worden voor het duurzaam verwarmen. Een groot deel van het huidige gasnet is geschikt voor duurzame gassen. Hiermee is deze oplossing het streven voor hét duurzaam verwarmen van de toekomst.