Wat is een hybride warmtepomp?

Onder een Hybride warmtepompen verstaan we warmtepompen die samenwerken met een andere warmtebron om op deze manier uw verwarming en tapwater te verwarmen. Bij  een andere warmtebron kunt u denken aan bijvoorbeeld een cv-haard, gasketel of pellet ketel. Een hybride warmtepomp systeem is interessant omdat het zo is samengesteld dat het focust op het creëren van comfort op een zo duurzaam mogelijk manier.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Deze vraag is wat lastig te beantwoorden. Waar komt dit dan door? Natuurlijk ligt dit het voornaamst aan de warmtepomp zelf. Deze zijn verkrijgbaar van € 2000,- t/m € 5000,- euro, zoals de Easy Hybrid. Daarbij is de warmtepomp nog niet aangesloten. Deze installatiekosten dienen ook meegenomen te worden, denk hierbij aan de tijd en het installatiemateriaal. De kosten voor een hybride warmtepomp kunnen ook nog wat toenemen wanneer er gekozen wordt om de gasketel te vervangen, omdat deze bijvoorbeeld aan vervanging toe is, of niet geschikt is in samenwerking met een warmtepomp. Om een schatting te geven zullen de kosten voor een hybride warmtepomp inclusief installatie tussen de €4000,- en €6000,-. Daarnaast is het goed om te weten dat er op de warmtepomp nog een subsidie zit van rond de €1500,- en €2000,-.

Werking van de hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt het meeste van de tijd met een buiten unit. De systemen van Eco2all maken allen gebruik van de buitenlucht. Hier wordt namelijk de lucht water warmtepomp opgesteld welke, door middel van de warmte opgenomen uit de buitenlucht, uw verwarming en tapwater gaat verwarmen. Als back-up heeft u binnen een gasketel (of andere warmtebron) die u als na verwarmer mag zien. Op het piekmoment, wanneer u veel warmtevraag uit uw woning of bij uw tapwater heeft, springt de gasketel bij als extra warmtebron ter ondersteuning van de lucht water warmtepomp. Worden de temperaturen buiten te laag zodat de lucht water warmtepomp een te laag rendement heeft, dan neemt de gasketel het volledig over. Over het algemeen wordt een werking van 80-20 bereikt. Dit wil zeggen dat 80% van de jaarlijkse warmtebehoefte door de warmtepomp wordt verzorgd. De overige 20% wordt bijgesprongen door de gasketel. Deze percentages zijn wel gebaseerd op een goed geïsoleerde woning. Wanneer een huis een mindere isolatie heeft, zullen deze percentages natuurlijk afwijken.

Een korte opsomming:

  • De warmtepomp probeert waar mogelijk zelfstandig de woning te verwarmen met een goed rendement
  • Wanneer de warmtepomp de aanvoer temperatuur niet haalt, zal de gasketel ter ondersteuning bijspringen.
  • Bij te lage buitentemperaturen schakelt de warmtepomp uit(wanneer de COP van de warmtepomp onder de 2.6 komt) en neemt de gasketel het in zijn geheel over.

Lucht water warmtepomp

Wat is het geluidsniveau van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp staat in het geval van een lucht water warmtepomp buiten. Hij haalt zijn warmte uit de buitenlucht. In de warmtepomp zitten een aantal onderdelen die geluid maken, zoals onder andere de compressor en de verdamper. Maar hoeveel geluid maakt de hybride warmtepomp dan? Ook dit is geheel afhankelijk van het merk warmtepomp waar gebruik van wordt gemaakt. Gemiddeld ligt het geluidsniveau rond de 55 dB. Echter hebben wij bij Eco2all de (hybride) warmtepomp van Thermics. Zij over dimensioneren alle onderdelen, waardoor zij niet op 100% hoeven te werken en dus minder geluid zullen maken

Hoe ver moet de warmtepomp van de erfgrens?

Voorheen werd er voor een warmtepomp een regel gesteld dat hij een x aantal meters van de erfgrens dient te staan, om zo “geluidsoverlast” te voorkomen. Echter veranderen de regels voor een warmtepomp met de tijd. Daarom hebben ze tegenwoordig een andere benadering van hoe ver een warmtepomp moet staan. Er wordt niet meer zo zeer gekeken naar de afstand van de erfgrens, maar het geluid wat hij maakt. Daarbij mag een warmtepomp tegenwoordig overdag niet meer dan 45 dB en ’s nachts niet meer dan 40 dB geluid produceren op de erfgrens. Hierbij spelen bepaalde factoren wel mee zoals wat voor warmtepomp, de plaatsing ten opzichte van omringende woningen en de afstand tot de erfgrens.