Wanneer u zich gaat verdiepen in duurzaam verwarmen zult u zien dat er naast de warmtebron, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, pellet ketel, cv-kachel en zonneboiler, ook vaak wordt geschreven over een buffervat, boiler of zelfs over het gebruik van beide. Helaas mist er vaak een toelichting wat het belang van buffervaten en boilers zijn wanneer u uw huis gaat verduurzamen en energie wilt besparen. Want voor een gasloos verwarming systeem en een efficiënt werkend systeem is een buffervat vaak van belang. Bij Eco2all durven we dan ook wel te zeggen; “het buffervat is het belangrijkste onderdeel van uw verwarming systeem”. Waarom dit is lichten we in dit artikel verder toe.

Verschil van buffervaten en boilers

Hoewel ieder vat er van buiten bijna hetzelfde uitziet, een stalen of RVS vat met isolatie eromheen, zit er intern in de vaten en in het materiaal toch een aanzienlijk verschil. Dit verschil bepaalt uiteindelijk de duurzaamheid van uw buffervat of boiler, de efficiëntie van het systeem en het comfort dat u van uw duurzaam verwarming systeem zult ervaren. Met de duurzaamheid van uw buffervat dan wel boiler bedoelen we eigenlijk het materiaal waarvan het vat geproduceerd is. Zoals u zult begrijpen zijn er een groot aantal producenten van buffervaten en boilers op de markt, wat direct voor een gezonde concurrentie op de markt zorgt.

Dit betekent echter ook dat er een verschil in aanbieders komt, anders gezegd buffervaten en boilers met scherpe prijzen en vaten welke een stuk prijziger zijn. Dit komt onder andere door het materiaal en de isolatie welke gebruikt wordt bij de productie. Vooral bij de RVS boiler vaten zien we hier een sterk verschil in. Zo zijn de Chinese boiler vaten ten overstaande van de Duitse boilervaten soms wel drie keer zo laag geprijsd, enkel mogelijk omdat het RVS dat gebruikt is van andere kwaliteit is. Ook het materiaal van de isolatie, wat energie verlies moet beperken, verschilt vaak.

Buffervat

Verder verschillen buffervaten en boilers aan de binnenkant veel van elkaar. Hierbij moet u bij de boilers vooral denken aan de warmtewisselaar en aanwezige anodes (onderdeel tegen corrosie). Bij buffervaten gaat het vaak om de gelaagdheid, ook wel stratificatie genoemd. Het voordeel van warmte is dat het altijd wilt stijgen, dit betekent dat u boven in een buffervat of boiler hogere temperaturen heeft dan onderin.

Door middel van verdeelbuizen, midden platen, warmtewisselaren en stromingsverdelers kan een producent ervoor zorgen dat de warmte nog beter in het vat verdeelt wordt. Hierdoor ervaart u meer comfort en hoeft uw warmtepomp, cv-haard of pellet ketel minder vaak te branden. Ook kunnen we met een goede verdeling van de warmtewisselaren ervoor zorgen dat u sneller gebruik kunt maken van de warmte van uw zonneboilers. Al deze punten hebben invloed op de werking van uw systeem maar ook op de prijs. Welk vat het beste bij u past hangt uiteindelijk af van het systeem en uw wensen.

Hoe kiest u het juiste buffer of boiler vat?

Bij Eco2all zijn we van mening dat de consument goed geïnformeerd en geadviseerd dient te worden voordat deze overgaat op de aanschaf van een duurzaam verwarming systeem. Hieronder valt ook welk buffer of boiler vat het beste past bij u als klant. Daarom dient er bij ieder duurzaam verwarming systeem goed gekeken te worden wat de wensen van u als klant zijn en welke warmtebronnen eraan gekoppeld worden. Deze twee punten samen bepalen uiteindelijk welk vat het beste bij uw systeem past. Om dit toe te lichten geven we onderstaand enkele voorbeelden.

Stel uw wenst een zonneboiler te installeren op uw woning, enkel voor tapwater. Dan dient er allereerst gekeken te worden met hoeveel personen u bent. Dit bepaalt de grootte van uw boiler vat en daarop aansluitend dient bepaalt te worden hoeveel zonneboilers u nodig heeft. Tot slot kan er gekeken worden of u wel of geen onderhoud wenst. Een geëmailleerd vat dient eens per jaar gecontroleerd te worden, dit om te zorgen dat de anode nog goed is.

Deze anode zorgt uiteindelijk voor een langere levensduur van uw boiler. Wenst u geen onderhoud dan dient u een RVS boiler te nemen, de investering hiervan ligt echter wel een heel stuk hoger zoals reeds eerder in dit artikel beschreven. Wilt u een warmtepomp dan is het altijd verstandig minimaal een klein buffervat te plaatsen, zo zorgt u dat uw systeem hydraulisch neutraal is en dat de warmtepomp goed gebalanceerd kan werken. Wenst u zowel te verwarmen als te koelen dan dient hier bij de keuze van het vat ook rekening mee geworden te houden.

Tapwater kunt u op dat moment verzorgen met een boiler. De grootte van de boiler dient te worden bepaald aan de hand van het aantal bewoners, wel of geen bad en natuurlijk het vermogen van de warmtepomp.

Cv-kachel met buffervat

Wenst u een CV kachel te installeren dan dient een buffervat een stuk groter te zijn. De reden hiervan is dat we het vermogen van het hout op moeten kunnen opvangen als er in de woning geen warmte vraag is. De CV-haard blijft namelijk warmte afgeven totdat het hout op is, zonder buffervat zou de Cv-kachel oververhit kunnen raken met alle gevolgen van dien. De warmte in het buffervat kunt u later dan weer gebruiken voor uw verwarming systeem of uw tapwater.

Cv-haard met warmtepomp

Wilt u naast de CV-haard ook een warmtepomp installeren, een interessant systeem dat elkaar zeer effectief aanvult, dan wordt gelaagdheid een zeer belangrijk topic. Het buffervat dient namelijk groot te zijn, voor de CV-haard, echter er dient minimale stroming te zijn om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken.  Een verdeling van hoge en lage temperaturen met extra verdeel platen en buizen in het buffervat kan hierbij de ideale oplossing zijn. Zo kunt u tapwater en verwarming water in een buffervat samenbrengen zonder onderlinge vermenging te creëren. Deze bondige voorbeelden geven u een beeld dat het juiste vat samenkomt met de afstemming van een goed systeem en dat u hiermee meer energie kunt besparen. Bij Eco2all vinden wij het dan ook belangrijk dat u zich hier goed in laat adviseren door ons of door een van onze dealers. Mocht u hier interesse in hebben dan neem vooral contact op via ons contact formulier. Tevens kunt u meer informatie terug vinden op onze buffervaten en boilers pagina.