Momenteel zijn de gasprijzen enorm aan het stijgen. En de lijn der verwachting is dat dit ook nog wel flink aan blijft houden. Het eind aan de prijsstijgingen voor gas is dan ook nog niet in zicht. Het is dan ook nog maar afwachten wat de gasprijzen zullen doen wanneer de winter begint. Dat de gasprijzen zo hoog zijn zorgt niet alleen voor extreem hoge kosten bij de consument, maar ook gasvelden die niet vol zijn. Vanwege de hoge prijs is er door gasbedrijven niet genoeg gas ingekocht, met als gevolg dat de gasvoorraad laag is. Het is dus van belang dat er genoeg voorraad is om de huizen in de winter te kunnen verwarmen.

Dit is de reden dat de consument dit voelt in de portemonnee. Echter kan natuurlijk niet alles door verrekend worden aan de consument, daar er ook huishouden zijn die een meerder jarig contract hebben met een vast afgesproken tarief. Per gemiddeld gezin kan dit op jaarbasis al gauw oplopen tot €500,- extra energiekosten per huishouden.

Vrees voor gas tekort in de winter

Normaliter wordt er in de zomer al een voorraad ingeslagen en in lege velden opgeslagen. Dit gebeurd in de zomer om dat normaal gesproken de vraag naar gas minder is en de gasprijs dus ook lager ligt. Echter zijn op dit moment de buffers voor minder dan de helft gevuld.

Rond deze tijd zou de buffer voor 80% gevuld moeten zitten, echter is dit momenteel maar 45%. In het geval van een warme winter zou dit nog niet voor problemen moeten zorgen. Echter is het zeker mogelijk dat er een tekort dreigt wanneer het voor een langere tijd goed koud gaat worden.

Wat veroorzaakt het dreigende gas tekort?

Hier zijn een aantal oorzaken voor. Iedereen kent de 2 weken met extreme vorst en sneeuw nog wel van in het begin van het jaar. Voor Nederlandse begrippen spreken we over een relatief strenge winter. Hierdoor is er meer gas verbruikt dan in een doorsnee winter. Ook is de gasmarkt verstoord door toenemende vraag vanuit Azië, waar ze het niet zo’n probleem vinden om meer te betalen voor gas.

Daarnaast verloopt de import vanuit Rusland stroever dan normaal. Waar dit aan ligt is echter geen duidelijk reden voor. Hierdoor zie je dus wel dat er onzekerheid ontstaat op de gasmarkt, waardoor de gasprijzen stijgen.

Oplossing om uw huis gasloos te maken

Natuurlijk zijn er ontzettend veel mogelijkheden om hier op in te springen. Voor degene die op gas willen blijven verwarmen maar toch wensen te verduurzamen, is een hybride warmtepomp een mooie oplossing. Met een hybride warmtepomp kun je al gauw tot 70% besparen op uw gasverbruik. Daarnaast zit er op hybride warmtepompen ook nog een subsidie die het aantrekkelijk kan maken om over te gaan op de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Mocht u wel de keuze maken om volledig gasloos te gaan wonen, is een lucht water warmtepomp of een hoge temperatuur warmtepomp zoals de Acond warmtepomp een van de mogelijkheden. Op deze manier verwarmd u uw woning volledig gasloos. In combinatie met zonnepanelen kunt u een groot deel of zelfs de volledige energiekosten hiermee dekken. Ook op de lucht water warmtepompen zit een mooie subsidie die een deel van de kosten voor u kan dekken.

Naast elektrische manieren van verwarmen zou een pellet kachel of pellet ketel een mogelijkheid zijn. Hierbij geniet u van de comfort van het verwarmen van uw woning en tapwater en heeft u enkel omkijken naar het bijvullen van de pellet voorraad.

Bent u meer van het hout stoken, of heeft u een grote hoeveelheid hout ter beschikking en geniet u liever van het knisperende geluid en de gezellige vlam in de woonkamer, dan zijn er mogelijkheden om te kiezen voor een CV haard of een CV hout vergasser zoals de Walltherm. Op deze manier geniet u van de stralingswarmte in uw woonkamer en verwarmd u daarnaast direct uw CV en tapwater.

Heeft u vragen over een van deze mogelijkheden van duurzaam verwarmen of wilt u graag een adviesgesprek inplannen om te kijken wat voor u de mogelijkheden zijn, neem dan contact met ons op via info@eco2all.nl of bel +31499 378 308.