Veranderingen gevelmonding houtkachel

Sinds kort zijn er een aantal wijzigingen met betrekking tot de rookgasafvoersystemen, onder de norm NEN 2757-1. Deze regeling geldt op gebouw gebonden systemen tot 130 kW. De eisen en verwijzingen voor de bepalingsmethoden naar deze norm worden gesteld door het Bouwbesluit 2012.

De reden en daarmee ook de belangrijkste wijziging is om er voor te zorgen voor verduidelijking en aanscherping van de regels betreft installaties gestookt op hout. In de voormalige norm werd niet duidelijk genoeg omschreven dat het verboden is om een geveluitmonding te hebben voor hout gestookte systemen. Door deze onduidelijkheden werd er in veel gevallen nog regelmatig van een gevelmonding gebruik gemaakt. Vandaar dat dit verbod nu overduidelijk is vernoemd in de NEN 2757-1. Verder is er een wijziging betreft de bovendakse uitmonding. Voorheen moest deze uitmonding boven de goot van het huis liggen. Via de nieuwe norm moet de schoorsteenuitmonding ten alle tijden minimaal 0.5 meter boven de nok van het huis uitkomen.

Veranderingen m.b.t. flatgebouw of appartementencomplex

Bent u woonachtig in een flatgebouw of appartementencomplex? Ook hier is de norm aangepast. Het is sinds heden verboden om een geveluitmonding van rookgasafvoer te hebben. Begrijpelijk vanwege de hinder die de medebewoners hier van kunnen hebben door bijvoorbeeld rookpluimvorming, circulatiegedrag of de vorming van ijspegels. Voor de galerij-zijde van het gebouw gelden andere regels. Hier is een geveluitmonding wel toegestaan. In dit geval betreft het een verkeersruimte, waardoor het NEN 2757-1 hier wel rookgasafvoer toestaat.

Opsomming belangrijkste wijzigingen ten opzichte van vorige versie

  • In Hoofdstuk 6 is de term ‘hinder’ duidelijker uitgewerkt. Daarbij is de plaatsing van de uitmonding duidelijker geregeld en aangescherpt. Een balkonvloer uitmonding in een flatgebouw/appartementencomplex wordt niet meer gepermitteerd.
  • Installaties die andere brandstoffen gebruiken dan gas moeten ten aller tijde uitmonden in het vrije uitmondingsgebied.
  • De uitstoot van fijnstof is aangepast aan de strengere Europese normen.
  • De stromingsrichting voor de afvoer van rookgassen via een ventilator buiten het toestel, is flink ingekort.