Er moet flink gestimuleerd worden voor de verkoop van hybride warmtepompen. Dit wordt geopperd door Natuur en Milieu en Netbeheer Nederland. Zij vinden dat het gasloos maken van woningen te weinig vaart heeft. Daarom pleiten deze organisaties om de verkoop van hybride warmtepompen te stimuleren en zo mee te werken aan een schoner klimaat.

Een hybride warmtepomp in prijs interessanter dan een volledig warmtepomp systeem. Daarbij kan de hybride warmtepomp ook nog gebruikt worden tijdens koude dagen door gebruik te maken van de gas ketel. Op deze manier kan uw woning het grootste gedeelte gasloos verwarmd kunnen worden. Het streven is daarom dus ook om voor 2030 ongeveer 1 tot 2 miljoen hybride systemen te laten installeren.

Vanuit vele hoeken wordt de hybride warmtepomp dan ook toegejuicht, waarbij zelfs geopperd wordt om een hybride warmtepomp over een aantal jaar verplicht te stellen. Tuurlijk dient hier een goede voorlichting voor te komen. En mocht het alsnog verplicht worden, zal er gezorgd moeten worden dat dit jaren van te voren aangekondigd wordt, zodat mensen weten dat dit er aan zit te komen.

Verlagen van de CO2 uitstoot met de hybride warmtepomp

Het idee van de hybride warmtepomp is om de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te verlagen en op aardgas te besparen. Een woning met gas ketel en hybride warmtepomp zou tot 70% kunnen besparen op gas. Het doel blijft natuurlijk om zoveel mogelijk wijken aardgas vrij te maken. En om op koers te blijven voor het Klimaat akkoord wordt de hybride warmtepomp gezien als ideale tussenstap.

Er wordt gekeken dat de aanschaf van een hybride warmtepomp gecombineerd kan worden wanneer een gas ketel aan vervanging toe is, of wanneer iemand gaat verhuizen. Op jaarbasis worden er momenteel meer dan 400.000 gas ketel verkocht. Echter wordt er gekeken naar een mogelijkheid dat installateurs een hybride warmtepomp aan gaan bieden wanneer de gasketel vervangen dient te worden. Deze oplossing is zo ideaal, omdat de installatie van een hybride warmtepomp vrij eenvoudig is en er geen andere radiatoren nodig zullen zijn bij het gebruik van een hybride warmtepomp.

hybride warmtepomp

Wat kost een hybride systeem nou eigenlijk?

Berekeningen tonen aan dat je met een hybride warmtepomp goedkoper uit bent dan wanneer je alleen een gasketel zou gebruiken. Een hybride warmtepomp verdien je in gemiddeld 10 jaar terug, waar de levensduur minimaal 15 jaar is.

Een hybride verwarmingssysteem is dan ook veel klimaatvriendelijker dan de traditionele gasketel. Naast het isoleren van je woning, is de hybride warmtepomp een zeer goede investering. Om de verkoop van de hybride warmtepomp te stimuleren, wordt er gekeken dat hiervoor ook een subsidieregeling komt. Voor een periode van 5 jaar zou er jaarlijks 120 miljoen euro vrijgemaakt moeten worden voor extra subsidies.

Maar wat kost een hybride warmtepomp dan ongeveer? Hieronder een kleine opsomming:

  • Gemiddeld zitten de kosten voor een hybride warmtepomp rond de €4300,-
  • Afhankelijk van het vermogen zit er een subsidie op van minimaal €1500,-
  • Bij een gemiddeld gasverbruik en afhankelijk van de isolatie van de woning ligt de jaarlijkse besparing rond de €270,-

Er wordt gezegd dat de hybride warmtepomp het gasvrij maken van wijken niet zal belemmeren. Bij woningen waar de gasketel is afgeschreven doen er dan ook verstandig aan om een hybride warmtepomp aan te schaffen bij een nieuwe gasketel. Hiermee ben je klimaatbewust bezig en bespaar je ook nog eens op je energiekosten! Vooral woningen die voor de 2e wereld oorlog zijn gebouwd worden gezien als ideale woningen om een hybride warmtepomp te installeren. Natuurlijk doe je er verstandig aan om navraag te doen bij de gemeente of er geen plannen zijn om binnen enkele jaren de wijk aan te sluiten op een warmtenet.

Hoe moet deze verduurzaming dan tot stand gaan komen?

Natuurlijk staat het op de eerste plaats dat de woningeigenaar zelf beslist voor wat voor verwarmingssysteem er wordt gekozen. Echter wordt het wel gewaardeerd als er meegedacht wordt. Uiteindelijk moeten alle woningen gasloos worden en dat moet liever nu geleidelijk gebeuren, dan dat er dadelijk aan het eind last minute alles verduurzaamt, dient te worden. Daarom is het belangrijk dat woningeigenaren goed worden ingelicht wat de voordelen en de werkzaamheden zullen zijn voor het verduurzamen van de woning.