Ongeveer een jaar geleden waren de energieprijzen nog relatief laag. Echter zijn de prijzen in het afgelopen jaar gestegen naar recordhoogte. Dit zal de klant de komende periode gaan merken in de portemonnee. Maar waar komt die immense stijging ineens vandaan?
Na ingang van de lockdown in maart 2020 was een extreme daling zichtbaar in de vraag naar stroom, olie en gas waardoor deze markt flink instortte. Dit had extreem lage energietarieven ten gevolg. Voor de consument was dit natuurlijk positief nieuws, gezien de contractaanbiedingen hierdoor ontzettend gunstig werden. Hierdoor stapten in de daaropvolgende maanden ontzettend veel consumenten over. Een vast tarief vastzetten voor een of meerdere jaren was dan ook een slimme zet als consument. Daarnaast werd er in vele gevallen een aantrekkelijke welkomstbonus gegeven.
In dit geval kozen de consumenten eieren voor hun geld die een eenjarig contract hadden afgesloten. Dit omdat de tarieven momenteel een stuk hoger zijn dan vorig jaar in deze periode. Daarnaast zal er per 1 juli een verhoging van de energieprijzen komen voor klanten met een variabel tarief. Het gevolg hiervan is dat er een flink hogere rekening op de mat zal vallen zodra het kouder wordt en de verwarming dus weer aangaat.
Om een indicatie te geven van hoe de prijzen afgelopen jaar zijn veranderd hier een klein inzicht. De inkoopprijs van gas lag een lange tijd tussen de 16 en 18 cent per kubieke meter. Kort na de lockdown lagen deze prijzen ronde de 9 á 10 cent. Echter op dit moment liggen deze tarieven op 26 tot 28 cent, wat gelijkstaat aan een verdrievoudiging in het tijdbestek van een jaar. Aangezien dit de inkoopprijzen zijn van de leverancier, zal dit logischer wijs doorgerekend worden aan de consument.
Waar ligt deze enorme stijging dan aan? In dit geval de olieprijs op de wereldmarkt de grote boosdoener. Omdat in het afgelopen jaar de olieproductie was teruggeschroefd vanwege minder vraag, maar de economie op dit moment weer flink aantrekt is er momenteel een schaarste. Dit is onder andere te zien aan de literprijzen aan de tankstation. Het ligt echter wel in de lijn der verwachting dat dit in de loop van de zomer weer wat bijtrekt.
Natuurlijk leven we in een tijd dat op vele manieren verduurzaamt wordt. Zo kiezen mensen er voor om hun huis beter te laten isoleren door middel van bijvoorbeeld spouwmuur isolatie, dakisolatie of het laten zetten van triple glas. Op deze manier kun je natuurlijk al flink wat besparen op je energiekosten. Daarnaast bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om te verduurzamen op je verwarmingsinstallatie. Goed te combineren wanneer u bijvoorbeeld gaat verbouwen, of als u toch al van plan was om te gaan verduurzamen op uw verwarmingssysteem.
Mocht u bijvoorbeeld de gasketel vervangen en twijfelen om een nieuwe gasketel aan te schaffen of toch liever over te gaan op een duurzaam verwarmingssysteem, dan hebben wij daar een ideale oplossingen voor. Een hoge temperatuur warmtepomp zoals de Acond warmtepomp of het Eco2all Easy Hybrid systeem. Deze hybride warmtepomp kan op nagenoeg welke gasketel aangesloten worden. De warmtepomp is bij buitentemperaturen tot 7 graden geheel onafhankelijk en. Dit is zelf ook nog in te stellen. Daarna wordt het efficiënter om de gasketel te laten draaien, wat hij dan ook automatisch zal doen. Op deze manier kunt u jaarlijks, afhankelijk van uw verbruik, tot wel €600,- besparen op uw energiekosten.
Heeft u interesse in het Easy Hybrid systeem, hier zit een zeer aantrekkelijke promotie aanbieding, en wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn, dan is het altijd mogelijk om een afspraak in te plannen. Mocht u meer informatie wensen of vragen hebben over het Easy Hybrid warmtepomp systeem, stuur dan een mail naar info@eco2all.nl of bel +31499 378 308.