Onlangs is er door het Ministerie van EZK besloten om per 1 januari 2024 warmtepompen met een energie label A+ of lager uit de ISDE subsidieregeling te halen. Wegens de wijziging van de EU regulering 2017/1369 was het EZK hiertoe genoodzaakt, dan wel verplicht. Onlangs heeft de RVO dit bekend gemaakt via een rechtstreeks bericht aan de bij hun bekende leveranciers, inclusief een mededeling over desbetreffende warmtepompen.

 Energie efficiënte warmtepompen

Warmtepompen met een energie label A+ of lager worden uitgesloten van de ISDE subsidie, volgens artikel 7, lid 2, van Verordening 2017/1369. De subsidie op warmtepompen met een A++ zullen €450 worden verhoofd. Warmtepompen met een energielabel A+++ zullen daarbij een extra aanvullende bonus van €225 krijgen. Uitzondering op de rekening zijn warmtepompen met een vermogen van 71 kW of hoger. Dit omdat deze buiten de scope van de EU811/2013 norm vallen. Daarnaast is deze wijziging niet geldig op warmtepompen ten behoeve van tapwaterverwarming, daar de energie labels A++ en A+++ daarvoor niet behoren tot de hoogste twee meest bevolkte energie efficiëntieklassen.

Advies

In een overleg tussen een delegatie van Vereniging warmtepompen en het Ministerie van EZK en RVO eind november jl. is er gesproken over een verduidelijking van de scope en de overgangsregeling. Hieruit kwam het volgende bijhorende advies wanneer uw product geen label A++ of beter heeft:

De bestaande overgangsregeling houdt in dat particulieren die de warmtepomp voor 1 januari 2024 bestellen hebben, alsnog in aanmerking zullen komen voor de ISDE subsidie met de huidige voorwaarden en bedragen. Echter dient de subsidie aanvraag dan binnen 2 jaar na plaatsing wordt gedaan.

Wijziging van subsidie op zonneboilers

De subsidie op zonneboilers zal per 2024 ook wijzigingen. De aanvrager voor een zonneboiler krijgen minder subsidie voor grotere zonneboilers. Hiermee wil de overheid voorkomen dat er te veel subsidie wordt uitgekeerd.

Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m2 krijgen €0,55 per kWh. Voorheen was dit €1,22.

Zonneboilers met een oppervlakte van 10m2 of meer krijgen €0,28 per kWh. Voorheen was dit €0,45.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de subsidiewijziging? Neem contact met ons op via info@eco2all.nl of bel 0499-378 308