Fabels en feiten over de warmtepomp

Er verschijnen vele berichten over de warmtepomp. Maar wat is hiervan nou waar en wat zijn nou fabels? Samenvatting de fabels en feiten op een rijtje

Feiten:

Niet alle huizen zijn geschikt voor een warmtepomp.

Dat klopt, een appartement is vaak minder geschikt voor een warmtepomp. Dit komt omdat er in vele gevallen geen ruimte is voor het plaatsen van een buitenunit. In dit geval worden steeds meer appartement complexen tegenwoordig aangesloten op een collectief warmtenet.

Door een warmtepomp gaat je elektriciteitsrekening omhoog.

Een warmtepomp waardoor inderdaad stroom. Feit is wel dat je met een warmtepomp (volledig) van het gas af kan. Het is bekend dat gas duurder is dan elektriciteit. Omdat de elektriciteitsrekening hoger uitvalt wordt een warmtepomp in veel gevallen ondersteund door het aanbrengen van zonnepanelen. Op deze manier kunt u de elektriciteitskosten laag houden.

Fabels:

Alleen perfecte geïsoleerde huizen zijn geschikt voor een warmtepomp.

Het is bekend dat het isoleren van uw huis een goede investering is. Maar een warmtepomp werkt ook in slechter geïsoleerde huizen. Daarbij is wel de vraag van er een warmtepomp bestaat die voldoende vermogen geeft om een slechter geïsoleerd huis te kunnen verwarmen wanneer het koude dagen betreft. Aanvankelijk van de inhoud van het huis kan er in deze gevallen worden gekozen voor een warmtepomp met een hoger vermogen.

Met een warmtepomp krijg je een huis nooit warm

In de meeste gevallen leveren warmtepompen cv-water van 30 tot 60 graden. Dit is genoeg warmte om uw huis te kunnen verwarmen. Een warmtepomp is natuurlijk geen CV ketel, binnen een korte tijd de kamertempratuur van 17 naar 21 graden kan verwarmden. Daarom is het, wanneer u in het bezit bent van een warmtepomp, belangrijk dat de thermostaat op kamertempratuur staat ingesteld.

 De buitenunit van een warmtepomp maakt ontzettend veel lawaai.

De meeste warmtepompen produceren ongeveer 55 decibel. Ter vergelijking, een koelkast produceert zelfs veel geluid en deze staat in huis. Met zijn de meeste warmtepompen uitgerust met extra geïsoleerde wanden om de compressor. Er zijn ook warmtepompen op de markt die tot maar 40 decibel produceren. Wel wordt er aangeraden om een warmtepomp niet te dicht bij een slaapkamerraam te plaatsen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over warmtepompen, neem dan gerust contact met ons op via 0499-378 308 of stuur een bericht naar info@eco2all.nl