Zoals u wellicht niet ontschoten is heeft de overheid er zijn zinnen opgezet om ervoor te zorgen dat we met z’n allen onze woningen duurzamer gaan te verwarmen. Mede dankzij deze maatregelen wordt er geprobeerd de CO2 uitstoot in Nederland te verlagen om zo te voldoen aan de Europees gestelde eisen. Onder duurzaam verwarmen vallen naast warmtepompen en biomassa ketels (pellet ketels en houtvergassers) tevens ook de Hybride warmtepompen. De vraag die wij steeds vaker horen is “wat is de beste manier van duurzaam verwarmen en waarom zou ik voor een Hybride warmtepomp kiezen?”. Het eerste gedeelte van deze vraag is kort en bondig te beantwoorden, dit hangt namelijk van meerdere aspecten af zoals uw woning, uw wensen en de ruimte die u heeft. Het tweede gedeelte van de vraag proberen wij onderstaand zo duidelijk mogelijk aan u toe te lichten.

Hoe werkt een Hybride warmtepomp?

 Een hybride warmtepomp werkt het meeste van de tijd met een binnen en een buiten unit. Of er een buitenunit aanwezig is verschilt namelijk per merk en of men gebruik maakt van de binnen of buitenlucht. De systemen van Eco2all maken allen gebruik van de buitenlucht. Hier wordt namelijk de lucht water warmtepomp opgesteld welke, doormiddel van de warmte opgenomen uit de buitenlucht, uw verwarming en tapwater gaat verwarmen. Als back up heeft u binnen een gasketel (of andere warmtebron) die u als na verwarmer mag zien. Op het piek moment, wanneer u veel warmtevraag uit uw woning of bij uw tapwater heeft, springt de gasketel bij als extra warmtebron ter ondersteuning van de lucht water warmtepomp. Worden de temperaturen buiten te laag zodat de lucht water warmtepomp een te laag rendement heeft, dan neemt de gasketel het volledig over. Voor een duidelijke uitleg kijk ook eens het Hybride warmtepomp filmpje welke wordt weergegeven op onze Hybride warmtepomp pagina, onder de knop “lees meer”.

Waarom moet ik voor een Hybride warmtepomp kiezen?

Om met de deur in huis te vallen benoemen we direct, voor de meeste, de belangrijkste reden om voor een Hybride warmtepomp te kiezen, namelijk indien u flink wilt verlagen op uw gasverbruik zonder hiervoor comfort in te moeten leveren. Er zijn zelfs test cases geweest waarbij besparingen op gas tot wel 70% werden behaald. Dit resultaat wordt behaald omdat de lucht water warmtepomp de warmte opwekt door gebruik te maken van warmte uit de buitenlucht en elektriciteit. Hierdoor gaat u meer elektriciteit verbruiken, echter is het zo dat de hybride warmtepomp systemen continue bezig zijn onder optimaal rendement te werken, dit geldt voor zowel de lucht water warmtepomp als de gasketel. Juist hierom is het systeem financieel gezien ook zeer interessant! Ook uw comfort wordt niet aangetast, uw kunt uw huis altijd behaaglijk blijven verwarmen en dankzij de gas back up heeft u ook altijd een overvloed aan warm water tot uw beschikking.

Een tweede, zeer belangrijk punt om te kiezen voor een Hybride warmtepomp systeem is duurzaamheid. Omdat het systeem een zeer groot gedeelte van de tijd enkel op de lucht water warmtepomp zal werken hoeven we geen gebruik te maken van fossiele brandstof, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Ons stroom wordt ook steeds meer en vaker duurzaam opgewekt, wat ervoor zorgt dat verwarmen met een lucht water warmtepomp nog duurzamer is. Hybride warmtepomp systemen worden aangeboden met en zonder gasketel. Ook Eco2all heeft beide in zijn assortiment zitten. Dus ook als u nog niet zo lang geleden een gasketel heeft aangeschaft kunt u  overstappen op een Hybride warmtepomp systeem. Vaak vraagt het systeem niet veel extra ruimte en zijn er weinig aanpassingen aan uw huidige systeem nodig om het systeem optimaal werkend te maken.

Wanneer is mijn huis geschikt voor een Hybride warmtepomp?

Tegenovergesteld tot enkel verwarmen met een lucht water warmtepomp hoeft uw woning niet optimaal geïsoleerd te zijn of volledig te beschikken over lage temperatuur verwarming. Belangrijk is dat uw woning in ieder geval redelijk geïsoleerd is, hierbij moet u denken aan normaal dubbel glas, spouw isolatie en dak isolatie. Betere isolatie als het bovenstaande is natuurlijk ten alle tijden mooi meegenomen. Omdat we bij een Hybride warmtepomp systeem gebruik maken van een warmtepomp en een gasketel is het ook in een woning met enkel radiatoren zeer interessant een Hybride warmtepomp systeem te installeren. Uiteindelijk zal de warmtepomp temperaturen leveren tussen de 30 en de 55 graden, dit wordt ingesteld afhankelijk van uw woning en soort verwarming systeem. De gasketel kan het echter na verwarmen tot temperaturen van vaak wel 60 tot 80 graden. Radiatoren hebben vaak hogere temperaturen nodig om het huis snel goed op temperatuur te krijgen. Behouden van de temperatuur kan vaak weer met wat lagere temperaturen. Juist hierom werkt een Hybride systeem dus ook goed in een redelijk geïsoleerde woning met radiatoren. De pieken worden opgevangen door de gasketel, het overige aangevuld door de lucht water warmtepomp. Een ander groot voordeel kan gehaald worden door de temperaturen per kamer te gaan regelen, hierdoor hoeft het systeem minder capaciteit te leveren waardoor u veel bespaart en al reeds veel met de warmtepomp kunt verwarmen.

Zit er ook subsidie op?

 Omdat een Hybride warmtepomp onder andere bestaat uit een lucht water warmtepomp zit er in de meeste gevallen zeker subsidie op. Enkel als uw woning een bouwvergunning heeft van na Juli 2018 dan heeft u geen recht op subsidie, echter mag u dan vaak ook al geen gasketel installeren. Voor deze woningen zijn enkel een normale luchtwater warmtepomp of biomassa ketel ook zeer geschikt, helaas zit hier dan ook geen subsidie op. Voor woningen gebouwd  of met een bouwvergunning van voor juli 2018 kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van als snel rond de € 2.000,- euro. Hierbij is het vermogen van de lucht water warmtepomp de leidraad.

 Een korte opsomming als samenvatting:

- Een Hybride warmtepomp is een warmtepomp welke vaak samenwerkt met een gasketel
- De warmtepomp staat buiten opgesteld
- De warmtepomp haalt zijn energie de meeste tijd uit de buitenlucht
- Het gas back-up systeem komt binnen op de plek van uw huidige gasketel
- De gasketel springt bij tijdens piekmomenten om de warmtepomp te ondersteunen
- Kan zowel met een bestaande gasketel als een volledig nieuw pakket
- Weinig aanpassing nodig aan het huidige verwarming systeem
- Zeer duurzaam, hoog rendement en energiezuinig
- Dankzij subsidie zeer interessante aanschafkosten
- Behoud van comfort, mede dankzij back-up van gasketel

Hoe zit het met het geluid van de warmtepomp?

Als een lucht water warmtepomp aan staat laat hij zijn ventilator draaien om lucht te verplaatsen, enkel zo kan hij warmte opnemen uit de buitenlucht. Verder heeft hij ook een compressor waarmee hij de hogere temperaturen produceert. Deze onderdelen maken helaas geluid. Hoewel warmtepomp leveranciers er alles aan doen om dit te minimaliseren (kijk ook eens op onze warmtepomp pagina) is dit niet 100% mogelijk. Daarom zijn er altijd een paar aspecten waar u rekening mee moet houden. Het voornaamste is de locatie. Probeer een lucht water warmtepomp nooit onder een slaap kamer raam te plaatsen dan wel in de buurt van de slaapkamer ramen van uw buren. Zo voorkomt u onnodige irritaties. Hoewel de warmtepomp het meeste zal werken als het buiten kouder is en de ramen dus vaak gesloten zijn, voorkomen is beter dan oplossen. Een ander aspect waar rekening mee moet worden gehouden is een goede manier van installatie. Door de juiste afstanden, goede ondersteuning en correcte installatie zult u minimaal last ervaren van een lucht water warmtepomp. In 2022 is met de komst van de hoge temperatuur warmtepomp de stilste warmtepomp tot nu toe op de markt gekomen.