Verplichte bijmenging van groen gas en de komst van ETS-2

Verplichte bijmenging van groen gas en de komst van ETS-2: Wat betekent dit voor jouw portemonnee?

De energietransitie is in volle gang en de Nederlandse overheid (en de Europese Unie) versnellen de verduurzaming van onze energievoorziening. Twee belangrijke veranderingen staan op stapel die impact gaan hebben op huishoudens en bedrijven: de verplichte bijmenging van groen gas en de uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem (ETS-2). Beide maatregelen zorgen ervoor dat fossiele energie — waaronder aardgas — duurder wordt. In dit artikel leggen we uit wat deze veranderingen betekenen en waarom het nu slim is om te investeren in bijvoorbeeld een warmtepompinstallatie.

Wat is verplichte bijmenging van groen gas?

Vanaf 2025 zijn leveranciers van aardgas verplicht om een bepaald percentage groen gas bij te mengen in het bestaande gasnet. Groen gas is biogas dat is opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit. Het wordt geproduceerd uit organisch materiaal zoals mest, GFT-afval of rioolslib. Deze bijmengverplichting groeit naar verwachting in de jaren erna, zodat het aandeel duurzaam gas in de totale mix steeds groter wordt.

Waarom deze maatregel?

De overheid wil de CO₂-uitstoot verminderen, ook in sectoren waar volledig elektrificeren moeilijk is (zoals de industrie of oudere woningen). Groen gas is een hernieuwbare energiebron en helpt om fossiel aardgas deels te vervangen.

Gevolgen voor de consument: hogere gaskosten

Groen gas is op dit moment aanzienlijk duurder dan fossiel aardgas. Door de bijmengverplichting stijgt de gemiddelde prijs van gas voor consumenten, omdat de duurdere component moet worden meegerekend. Deze kosten worden (deels) doorberekend in de energierekening.

ETS-2: CO₂-belasting voor gebouwen en transport

Vanaf 2027 wordt het bestaande Europese emissiehandelssysteem (ETS) uitgebreid met een nieuw systeem: ETS-2. Dit richt zich specifiek op sectoren die nu nog buiten het ETS vallen — waaronder woningen, verkeer en kleine bedrijven.

Wat houdt ETS-2 in?

- Leveranciers van fossiele brandstoffen (zoals gas en benzine) moeten rechten kopen voor elke ton CO₂ die wordt uitgestoten.
- Deze rechten worden via veilingen aangeboden en de prijs ervan stijgt in de tijd (met een plafond).
- De kosten van deze CO₂-rechten worden doorberekend aan de eindgebruiker.

Wat betekent dit concreet voor jou?

- Verwacht wordt dat de gasprijs structureel stijgt, met enkele tientallen procenten over een periode van enkele jaren.
- Ook brandstof voor auto's wordt duurder, al is dat een ander onderwerp.
- Woningen met een hoog gasverbruik, bijvoorbeeld vanwege een traditionele CV-ketel, gaan dit extra voelen in de portemonnee.

Waarom nú investeren in een warmtepomp?

Met de hogere gaskosten door de bijmengverplichting én ETS-2 op komst, wordt verwarmen op gas financieel steeds onaantrekkelijker. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele CV-ketel en draait volledig of grotendeels op elektriciteit. Omdat elektriciteit (zeker bij gebruik van zonnepanelen) minder belast wordt én buiten de ETS-2 valt, is het een toekomstbestendige keuze.

Voordelen van een warmtepomp:

- Lagere energierekening op de lange termijn, vooral bij goed geïsoleerde woningen.
- Duurzamer en klaar voor toekomstige regelgeving.
- Subsidies beschikbaar via de ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie).
- Waardevermeerdering van de woning.

Rekenvoorbeeld:

Stel: je betaalt nu €2.000 per jaar aan gas. Door stijgende kosten kan dat in 2027 oplopen tot €2.500 of meer. Een hybride warmtepomp kan dat gasverbruik met 50% verlagen, en een volledig elektrische warmtepomp zelfs met 100%. De investering betaalt zich op termijn terug — en je voorkomt verrassingen op je energierekening.

Wacht niet tot het te laat is

De energiemarkt verandert snel. Verplichte bijmenging van groen gas en ETS-2 zullen de prijs van gas structureel verhogen. Wachten met verduurzamen kost op termijn meer dan nu investeren. Door tijdig te kiezen voor een warmtepomp of andere duurzame oplossing:

- verlaag je je afhankelijkheid van duurder aardgas,
- bespaar je structureel op energiekosten,
- én lever je een directe bijdrage aan een duurzamer Nederland.

Dus, vraag nú al een offerte aan voor een warmtepompinstallatie. De wachttijden lopen op en installateurs zitten steeds voller. Profiteer ook nog van de huidige subsidieregelingen zolang ze beschikbaar zijn!