Het is bekend dat de aanschaf van een warmtepomp een behoorlijke investering is. Maar hoe lang duurt het om deze investering terug te verdienen? Daar gaan we in dit artikel verder op in.
Een van de vragen die vaak gesteld wordt met betrekking tot een warmtepomp is ‘Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?’. Dit heeft natuurlijk te maken met meerdere factoren. Welk vermogen warmtepomp heeft u nodig voor uw woning, hierbij komt ook meteen de vraag naar boven, ‘hoe duur is dan deze warmtepomp?’. Bent u wel of niet in het bezit van zonnepanelen op uw woning? Dit zijn allemaal factoren die meespelen in de terugverdientijd van een warmtepomp.
Reden voor het investeren in een warmtepomp lopen ook uiteen. Een reden kan zijn is dat u volledig gasloos wilt gaan wonen, een andere reden kan zijn dat u een nieuwbouwwoning koopt en de overweging moet maken of u kiest voor een warmtepomp of een bio massa ketel. Want het is bekend dat in de toekomst het streven is om alle huishouden volledig van fossiele brandstoffen af te halen.
Daarnaast zijn er ook nog andere redenen om te investeren in een warmtepomp. Denk daarbij aan dat een warmtepomp de waarde van uw huis verhoogd. Een van de redenen hiervoor is dat uw woning op deze manier al voldoet aan de “toekomstige eisen m.b.t. uw woning”. Daarom is het aanschaffen van een warmtepomp een slimme oplossing om de waarde van uw woning te laten stijgen. Natuurlijk is de investering groter dan bijvoorbeeld het vervangen van een nieuwe CV-ketel. Maar de investering kan in de komende jaren zijn voordelen opleveren. Daarnaast levert het tegenwoordig meer op om geld te steken in uw woning, dan spaargeld bij de bank hebben.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt. Zo bestaat er onder andere een hybride warmtepomp, een lucht warmtepomp, een lucht water warmtepomp en een hoge temperatuur warmtepomp zoals de Acond. Per warmtepomp verschilt de aanschafprijs, wat uiteindelijk ook invloed heeft op de terugverdientijd. Het verschil tussen een hybride warmtepomp of een water water warmtepomp is erg groot. Echter voeren wij als eco2all alleen de lucht water warmtepomp. Daarom zal er in dit artikel alleen gekeken worden naar de lucht water warmtepomp. Daarom dat er een gemiddelde prijs wordt genomen voor de warmtepomp inclusief de installatie.
Zoals de naam al een beetje verklapt, haalt een lucht water warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht en verwarmt hier mee het cv-water en het tapwater.
Een lucht water warmtepomp, inclusief de installatie en het installatiemateriaal, kost gemiddeld 13.000 euro. Daarnaast zit er momenteel nog subsidie op warmtepompen, deze ligt tussen de 1000 en 2500 euro, afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. Echter geldt deze subsidie niet in het geval van een nieuwbouwwoning
Het aanschaffen van een warmtepomp is een flinke uitgave, maar met een warmtepomp kunt u ook flink besparen op uw energierekening. Deze besparing dient ook berekend te worden in de terugverdientijd.
De besparing hangt dan ook van verschillende factoren af. De isolatiewaarde van de woning, het energiegebruik, zijn er zonnepanelen aanwezig op de woning e.d.
Zoals eerder aangegeven heeft u recht op subsidie bij de aanschaf van een lucht water warmtepomp, al geldt dit zoals aangegeven niet in het geval van een nieuwbouwwoning. Door deze subsidie wordt de terugverdientijd van de lucht warmtepomp aanzienlijk korter. Op de site van rvo.nl is een lijst te vinden met de subsidies per met van de warmtepomp. Hoe hoger het vermogen, des te hoger dat de subsidie zal zijn.
De terugverdientijd is vervolgens als volgt te berekenen. Let hierbij wel op dat dit een indicatie is van een gemiddelde en geen garantie geeft:
Voor een lucht water warmtepomp ontvangt u op gemiddeld gezien 2000 euro subsidie. De terugverdientijd bereken je door: aanschaf warmtepomp – toegekende subsidie: gemiddelde sparing op jaarbasis. In cijfers: 7000 – 2000: 500 = +/- 10 jaar.