Zoals eind vorig jaar al was aangekondigd zouden de subsidies op duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen en zonneboilers in 2022 verhogen. Dit met als reden om het proces te versnellen om de doelen op het gebied van verduurzamen te versnellen. Op deze manier wilt de overheid de consument stimuleren om van het gas af te gaan en over te stappen op een duurzame manier van verwarmen.

Sinds begin januari heeft het RVO de subsidiebedragen op warmtepompen  bekend gemaakt. De subsidie op warmtepompen zal dan ook met een goede 50 procent omhoog zijn gegaan. Dit betekend dat de subsidiebedragen op warmtepompen omhoog gaan met €700 tot in sommige gevallen wel €1000!  Op deze manier wordt ongeveer 30 procent van het aanschafbedrag van een lucht water warmtepomp door de overheid betaald.

De stimulans ligt ook op de hybride warmtepomp

Zoals aangegeven werd de verhoging van de subsidies op warmtepompen en zonneboilers vorig jaar al aangekondigd door het kabinet. Met deze verhoging wil de regering zich voornamelijk als eerst focussen op de hybride warmtepomp, ofwel een warmtepomp die samenwerkt met de huidige gas ketel. Dit is voornamelijk een stimulans voor de bestaande bouw, waar nog een gas ketel aanwezig is. Natuurlijk ligt de focus ook op full electric warmtepompen. Dat is ook te zien in de verhogingen. Waar in eerste instantie werd gesproken over een vergoeding van ongeveer 20 procent op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, maar nu blijkt dat dit rond de 30 procent ligt. Om een voorbeeld te geven, de subsidie op de Luna 8 kW lucht waterwarmtepomp zat vorig jaar een subsidie bedrag van €1900. Deze is voor het jaar 2022 gestegen naar €2850!

Subsidies liggen nog zeker vast tot 2030

Het subsidie budget op (hybride) warmtepompen, zonneboilers, isolatie maatregelen en aansluiting op een warmtenet ligt voor 2022 op €228 miljoen. Daarnaast is er voor het jaar 2022 ook een budget van €30 miljoen vrijgemaakt voor bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen. Echter zal er per jaar gekeken worden naar het subsidiebedrag op deze investeringen en zal er gekeken worden waar deze waar nodig verhoogd kan worden. Het ligt daarom ook in de planning om de subsidie op deze investeringen door te laten lopen tot in ieder geval 2030. Het is wel goed om te weten dat subsidies voor bijvoorbeeld warmtepompen of zonneboilers enkel geldt voor bestaande bouw. De ISDE-subsidies voor nieuwbouw zijn sinds 2020 komen te vervallen.

Daarnaast geldt er wel een belangrijke regel om recht te hebben op het subsidiebedrag van 2022. Het nieuwe subsidiebedrag is dan ook alleen geldig voor subsidie aanvragen die vanaf 1 januari 2022 zijn aangevraagd en waar de installatie van het apparaat ook op of na 1 januari 2022 heeft plaatsgevonden.  Wanneer bijvoorbeeld een warmtepomp in 2021 is geïnstalleerd, is het helaas niet mogelijk om alsnog het hogere subsidiebedrag van 2022 aan te vragen.

De subsidieregeling voor 2022 op zonneboilers is momenteel nog niet bekend. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de lijst van subsidie op zonneboilers per 1 februari 2022 bekend wordt gemaakt.

Heeft u vragen over de subsidie op bijvoorbeeld hoge temperatuur warmtepompen of zonneboilers, of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie? Neem dan snel contact op met info@eco2all.nl of bel +31 499 378 308