Massa kan warmte vasthouden. Stenen worden dan ook vaak gebruikt om de warmte die een houtkachel genereert langer vast te houden. Des te meer massa des te meer warmte een kachel vast kan houden, maar het duurt ook langer voordat de kachel warmte uit gaat stralen.
Om de warmte vast te houden kan niet iedere steen gebruikt voor worden. Speksteen is van oudsher een veel gebruikte steen hiervoor.
Speksteen wordt op veel plekken gebruikt. Het bestaat voor een groot deel uit talg. Dit is onder andere een bestanddeel van zeep. Speksteen wordt daarom ook wel soapstone genoemd. De andere bestandsdelen zijn magnesiet en chloriet. Het is een duurzaam materiaal, maar wel zacht door de talg dus ook makkelijk te bewerken voor beeldkunstenaars. Deze steen is twee tot drie miljard jaar geleden onder hoge druk en hoge temperaturen gevormd. Door de aanwezigheid van magnesiet heeft dit stollingsgesteente zeer goede thermische eigenschappen. Chloriet daarentegen geeft het de structuur en kleurnuances.
Doordat speksteen een natuurproduct is, zijn geen twee stenen hetzelfde. Speksteen voor kachels wordt voornamelijk in Finland gedolven, maar ook Groenland, India en Brazilië hebben speksteen. Hoewel speksteen in grote hoeveelheden aanwezig is. Is niet alle speksteen geschikt voor gebruik in een kachel. Voor gebruik in een kachel moet de steen homogeen van samenstelling en structuur zijn. De speksteen uit Finland hebben een zeer hoog magnesiet gehalte en zijn daarom zeer geschikt voor gebruik in de kachels. Helaas is de vraag naar stenen zo hoog dat ook de prijs omhoog is gegaan.
De kleur grijs komt bij kachels het meeste voor. Sommige haarden worden zelfs volledig van speksteen gemaakt. Deze haarden geven zeer lang warmte, maar zijn minder geschikt als je ook een mooi sfeervuur verlangt. De stenen nemen zoveel warmte op dat dit ten koste gaat van de goede verbranding van het hout. Pas als de stenen van de haard op temperatuur zijn dan vind er een goede verbranding plaats. Deze warmte wordt dan ook lang vast gehouden. Een richt hoeveelheid hout verbruik is 1 kilo hout per 100 kg steen. Een speksteenkachel weegt al snel 2000 kg tot 5000 kg. Dit betekent dat per keer stoken u een houtverbruik heeft van 20 tot 50 kilo.
Een andere steen die gebruikt wordt voor de bekleding van stenen is een hittebestendig graniet. Ook deze steen is gevormd door het stollen van magma onder de grond. De naam graniet is een afgeleide van het Latijnse woord Granus, dat korrel betekend. Graniet oogt dan ook vaak korrelig.
Wit graniet
Sunset grey graniet
Zwart graniet
Graniet komt voor in de gehele wereld. Elke regio heeft een eigenkleur en eigenschappen van de steen. Doordat graniet hard en duurzaam is wordt het veel gebruikt in precisie machines. Doordat de steen in overvloed aanwezig is, ligt de prijs van graniet dan ook een behoorlijk stuk langer dan speksteen. Sommige soorten graniet zijn ook geschikt om als bekleding van houtkachels te dienen. Deze hebben voldoende thermische eigenschappen voor een duurzaam gebruik bij houtkachels. Stenen worden bij houtkachels voornamelijk aan de buitenkant van de kachel gebruikt. In de branderkamer worden stenen gebruikt met een hoge reflectie waarden. Dit zorgt voor een hogere temperatuur in de branderkamer. De hoge temperatuur verbetert de verbranding en verlaagt en uitstoot. Ook zijn deze haarden zuiniger met hun brandstof en houden ze het glas schoon.
Doordat Graniet ook in verschillende kleuren verkrijgbaar is, geven deze stenen de kachel een modern uiterlijk.