Vanwege de stijgende gasprijzen is er een flinke run ontstaan op de hybride warmtepompen. Dat is te zien aan het feit dat de vraag op de hybride warmtepomp vijf tot 7 keer zo hoog is als vorig jaar in dezelfde periode. Deze stijging is nadrukkelijk ingezet na de bekendmaking van de stijgende gasprijzen.

Daar zit ook meteen de valkuil. Het idee van een duurzaam verwarmingssysteem, zoals bijvoorbeeld een hoge temperatuur warmtepomp, is om onder andere de opwarming van de aarde en het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Echter zien we dat de mensen die nu overgaan op de aanschaf van een hybride warmtepomp dit doen omdat dit financieel aantrekkelijker is en dus niet echt bezig zijn met het verduurzamen met het milieu in het achterhoofd. Daarnaast speelt natuurlijk ook de verhoogde subsidie een grote rol voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Deze is sinds 1 januari 2022 € 1000 omhoog gegaan, waardoor de aanschaf een stuk aantrekkelijker wordt.

Stijging te zien voor verduurzamen woning

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de woningeigenaren versneld is overgegaan op het verduurzamen van de woning, met de stijgende gasprijzen als voornaamste reden. De consument maakt zicht zorgen om de gasrekening en is daardoor sneller bereid om een eenmalig grotere uitgave te doen. Reden hiervan is dat je tegenwoordig gemiddeld al gauw 75 euro meer kwijt bent aan gas en elektra. Daarnaast overweegt nog zo’n 40 procent om de stap te maken tot de aanschaf van een hybride warmtepomp om de woning te verduurzamen. De warmtepomp is dan ook de populairste maatregel voor de verduurzaming van de woning, gevolgd door zonnepanelen. Dit is natuurlijk een logisch gevolg, gezien de elektriciteitskosten omhoog zullen gaan bij de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Daarnaast is de hybride warmtepomp ook financieel aantrekkelijk voor mensen die minder dan 1500 kuub gas verstoken. En dat is ongeveer zo’n twee derde van de huishoudens. Als je kijkt naar de gemiddelde gasprijs hedendaags, heb je een hybride warmtepomp installatie er in ongeveer 7 jaar terug verdiend. Mede door de verhoogde subsidie is dit voor veel huishoudens een interessante keuze.

Door de jaren heen steeds meer hybride warmtepompen installeren

Het doel voor de komende jaren is dat er in 2024 zo ongeveer 100.000 warmtepompen per jaar geplaatst zullen worden. Het kabinet richt zijn pijlen eerder naar zo ongeveer 150.000 warmtepompen per jaar. Het regeerakkoord zegt dan ook dat de hybride warmtepomp zeker op de korte termijn voor de meeste woningen een zeer geschikte oplossing is.

De regering ziet vooralsnog de hybride warmtepomp als een geschikte tussenstap naar gasloos wonen. Echter klinken nu ook steeds vaker de verhalen dat hybride ook wel eens de eindoplossing kan zijn. Wanneer de overstap naar hybride het gasgebruik met zo’n 70 procent verlaagd, zoals uit cijfers nu blijkt, kan in de toekomst het overgebleven gas vervangen worden door fossielvrij gas. Denk in deze gevallen aan biogas of waterstof.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden betreft een hybride warmtepomp voor uw woning, of wilt u graag meer informatie betreft warmtepompen? Neem dan gerust contact op met info@eco2all.nl of bel 0499-378308 en plan een adviesgesprek in!