Tevredenheidstest onder warmtepompeigenaren
De warmtepomp stijgt in populariteit en steeds meer woningeigenaren stappen over op de aanschaf van een warmtepomp. Maar hoe is de ervaring van de warmtepompeigenaren? Er spelen natuurlijk wel een aantal zaken bij een warmtepomp. Hebben de buren of zijzelf last van het geluid? Hoe is de ervaring met de verwarming in de woning?

Uit een recent onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de warmtepompeigenaren erg te spreken is over de warmtepomp. Zij geven de warmtepomp dan ook een gemiddeld cijfer van een 8. Er zijn natuurlijk ook mensen die minder tevreden zijn, maar uit het onderzoek blijkt dat dit wel deze mensen in het bezit zijn van een al oudere warmtepomp. Het onderzoek werd gehouden onder mensen met een hybride warmtepomp of een full electric variant. Het ging dan ook om zowel bestaande woningen als nieuwbouw.


Het geluid dat de warmtepomp produceert
In de meeste gevallen heeft een warmtepomp een buitenunit. In de warmtepomp zitten een aantal onderdelen die geluid produceren, zoals bijvoorbeeld de ventilator. Uit het onderzoek is dan ook gebleken dat ruim driekwart onder de warmtepompeigenaren geen geluidsoverlast ervaart. Dit geld ook voor de omwonende. Tegenwoordig worden de warmtepomp dan ook zo geproduceerd dat ze zo min mogelijk geluid produceren, zoals deACOND Grandis lucht water warmtepomp.
Er is dan ook een deel wat wel geluidsoverlast ervaart. Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen wel degelijk geluidsoverlast ervaart. Dit gaat dan voornamelijk om geluidsoverlast in de nacht. Bij een klein percentage ervaren ook de omwonende geluidsoverlast. Gelukkig is dit een minimaal percentage. Echter zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden om geluidsoverlast te voorkomen, zoals big foots (geluiddempende voeten voor onder de warmtepomp), een geluidskast of het kiezen voor een stille warmtepomp zoals de ACOND lucht water warmtepomp. Vanzelfsprekend speelt in dit geval de plaatsing van de warmtepomp ook mee. Als u zelf geen idee heeft wat de beste plek is, kunt u zich altijd laten adviseren door de installateur.


Hoe word de comfort ervaren onder warmtepompeigenaren?
Onder de ondervraagde geeft 4 op de 5 warmtepompeigenaren aan het comfortabel warm te hebben in huis. Er zijn natuurlijk factoren die het comfort kunnen verminderen, zoals een minder goed geïsoleerd huis of niet het juiste glas in de ramen van de woning. Het blijkt dan ook dat mensen die in een huurwoning wonen of eigenaren die de warmtepomp niet zelf hebben aangeschaft vaker aangeven dat de woning niet comfortabel warm word.
Natuurlijk is het ook van belang hoe dat de warmtepomp gebruikt wordt door de warmtepompeigenaren. In het geval van radiatoren is het aan te raden om de thermostaat ’s nachts zo minimaal mogelijk naar beneden te zetten, tot maximaal 2 graden. In het geval van vloerverwarming word eigenlijk altijd aangeraden om de thermostaat op één constante temperatuur te laten staan.
Bij een full electric warmtepomp systeem word ten aller tijden geadviseerd om een buffervat te installeren. Ruim driekwart van de ondervraagde geeft de hoeveelheid warm water een cijfer 8 of hoger. Slechts een minimaal percentage van 5% van de warmtepomp eigenaren van een full electric systeem geven een 5 of lager. En ook hier blijkt weer dat de mensen die de warmtepomp zelf hebben aangeschaft, het warmtepomp systeem ook hoger blijkt te beoordelen.


De ervaringen van warmtepompeigenaren die ontevreden zijn
Er is een minimaal groep die ontevreden is. Dit percentage ligt dan ook onder de 5%. Zij geven hun warmtepomp een cijfer van een 5 of soms zelfs lager. Dit betreft dus een kleine groep, echter valt van hun ervaringen ook te leren. Want wat is dan precies de reden dat zij ontevreden zijn?
Onder de ondervraagde word aangegeven dat zij zowel de comfort verslechterd vinden maar ook de hoeveelheid warm water ervaren zij als onvoldoende. Daarnaast ervaren zij ook wel eens storingen met de warmtepomp. Dit is voornamelijk het geval bij oudere warmtepompen.
Veel van de ondervraagde geeft aan dat zij in eerste instantie juist wel positief waren met de warmtepomp, maar geven aan dat de problemen in veel gevallen worden veroorzaakt door verkeerde installatie van de warmtepomp of het verkeerd instellen/inregelen van warmtepomp. Dit heeft ten gevolgen dat er meerdere foutmeldingen of storingen worden ervaren.
Daarom is het ten aller tijden van belang om u goed te laten informeren over het warmtepomp systeem en het te laten plaatsen door een ervaren en gecertificeerde installateur. Op deze manier zullen het aantal tevreden warmtepompeigenaren alleen maar groeien.
Heeft u interesse in een warmtepomp of wenst u meer informatie om u te laten adviseren over een warmtepomp systeem? Neem dan contact op met info@eco2all.nl of bel 0499 378 308.