Van de huidige warmtepompeigenaren die in 2022 & 2023 een warmtepomp heeft laten plaatsen, geeft 95% aan hier zeer tevreden over te zijn. Zij zouden een warmtepomp dan ook aanraden aan degene die nog zouden twijfelen. Dit blijkt uit een recent gehouden enquête. In 2021 werd al eerder een dergelijke enquête afgenomen, waaruit bleek dat 7 op de 10 van de warmtepomp eigenaren tevreden was. Dit betreft nu dus 95% van de warmtepompeigenaren.

Ruim de helft deed vooronderzoek voor aanschaf van de warmtepomp

Uit het onderzoek bleek onder meer dat mensen op voorhand op onderzoek uit gingen voor de aanschaf van de warmtepomp. Ruim de helft had voor de aanschaf veel kennis, ongeveer de helft verschafte de kennis door zich vooraf goed in te lezen. De belangrijkste informatie voor het inwinnen van informatie blijkt wel degelijk het internet te zijn. Een derde won zijn informatie door informatie op te vragen bij de installateur, waarvan in 12% de installateur de enige informatiebron was.

Bijna driekwart kiest voor een warmtepomp om van het gas af te zijn

Een ding springt er voornamelijk uit betreft de motivatie voor de overstap van gas naar een warmtepomp. Deze motivatie is dat steeds meer mensen minder afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen/ (Russisch) gas. Zij geven daarbij aan dat de kosten voor deze investering minder belangrijk vinden. De terugverdientijd op de warmtepomp is dan ook niet de hoofdzaak. Dit is wel opvallend, daar normaliter geld besparen op de eerste plaats staat. Daarna volgt pas duurzaamheid en het klimaat.

De reden dat huiseigenaren kiezen voor het volledig gasloos gaan van hun woning heeft dan ook grotendeels te maken met de energiecrisis. Voornamelijk dat ten opzichte van 4 jaar geleden de gasprijzen aanzienlijk hoger liggen. Dit is het moment dat de consument in beweging is gekomen en is gaan kijken naar alternatieven van gas, waaronder de (hybride) warmtepomp.

Wat we leren van deze ervaringen

Wat opvalt is dat de consument in de meeste gevallen vooraf al heeft bepaald over te gaan op de aanschaf van een warmtepomp. Zijn gaan niet zo zeer op zoek naar een mogelijkheid om te verduurzamen, maar bepaalde voor zichzelf dat een warmtepomp dé oplossing is om te verduurzamen. De overheid gaat er echter vanuit gaat dat de consument op onderzoek uitgaat naar de verschillende verduurzaammogelijkheden en zich ook verdiept in de verschillende mogelijkheden. Dat er bijvoorbeeld ook wordt gekeken naar andere opties zoals het isoleren van de woning of het inwinnen van warmteadvies bij een energiecoach. De praktijk leert echter dat de consument in bijna alle gevallen zijn informatie inwint bij de installateur.

Meer uitkomsten van het onderzoek

• Belangrijkste reden voor aanschaf hybride warmtepomp: het scheelt in het energieverbruik
• Belangrijkste reden voor aanschaf all-electric warmtepomp: De woning wordt duurzamer
• 30% heeft bij warmtepomp gekozen voor vaste installateur
• 15% van de consumenten heeft langer dan een jaar op de installatie van de warmtepomp moeten wachten. Dit vanwege de hoge vraag en het vele werk van de installateur
• 54% van de consumenten heeft slechts één offerte opgevraagd
• 69% ontving een gespecificeerde offerte
• In 92% van de gevallen heeft de installateur de consument vermeld over de mogelijkheid om ISDE subsidie aan te vragen.
• Voor de installatie van we all-electric warmtepomp waren in 90% van de gevallen (kleine) aanpassingen aan de woning nodig. In het geval van een hybride warmtepomp was dit in 59% van de gevallen nodig.