Met een thuisbatterij is het mogelijk om opgewekte stroom op te slaan en dit op een later moment te gebruiken. Omdat thuisbatterijen bijdragen aan verduurzaming is het mogelijk om hiervoor subsidie te ontvangen. Maar hoe zit dat nu precies en aan welke voorwaarden moet je voldoen? In dit blogbericht lees je alles over de subsidie op thuisbatterijen en aan welke voorwaarden je dient te voldoen.

Heeft u recht op subsidie bij de aanschaf van een thuisbatterij?

De Nederlandse overheid streeft naar volledige duurzaamheid, en dat betekent groene stroom en minder grijze stroom. Daarom moedigen ze het gebruik van thuisbatterijen aan met aantrekkelijke fiscale incentives. Zo wordt het aanschaffen van een thuisbatterij, zoals een laagspanning thuisbatterij of hoogspanning thuisbatterij, nog aantrekkelijker.

Verlaagd BTW-tarief op thuisbatterijen

Normaal gesproken betaal je 21% btw bij de aankoop en installatie van een thuisbatterij. Maar als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je profiteren van een verlaagd tarief van slechts 6%. Dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Het verschil in btw-tarief kan leiden tot aanzienlijke besparingen, waardoor je investering nog rendabeler wordt.

Voorwaarden voor het verlaagde BTW-tarief

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De woning waarin je de thuisbatterij installeert, moet ouder zijn dan 10 jaar.
  • De thuisbatterij moet volledig milieuvriendelijk zijn en voldoen aan de nieuwste nettarief vereisten.
  • Je moet een digitale meter hebben om de opgewekte en verbruikte stroom nauwkeurig bij te houden.
  • De thuisbatterij moet worden geïnstalleerd door een erkende specialist in elektrotechniek.

 

Premie voor thuisbatterijen

In sommige gemeenten kun je zelfs in aanmerking komen voor een premie voor thuisbatterijen. Hoewel deze premie in sommige regio's wordt afgebouwd, biedt het nog steeds aanzienlijke voordelen. Momenteel bedraagt de premie €250 per kWh, met een maximum van €3.200 per aansluitingspunt of 35% van de initiële investeringskosten.

Vanaf april 2021 wordt deze premie zelfs verhoogd naar €300 per kWh. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen en maakt de aankoop van een thuisbatterij voor bijna iedereen haalbaar.

Voorwaarden voor de premie op thuisbatterijen

Om in aanmerking te komen voor de premie, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Stap over van een terugdraaiende teller naar een digitale meter om je energieproductie nauwkeurig bij te houden.
  • De thuisbatterij moet milieuvriendelijk zijn, bijvoorbeeld op basis van lithium technologie (loodbatterijen komen niet in aanmerking).
  • Laat de thuisbatterij installeren door een erkende professional.
  • Dien je premieaanvraag binnen 3 maanden na de laatste factuurdatum in.

ISDE-subsidie op thuisbatterijen

Vooralsnog geldt de ISDE-subsidie nog niet voor thuisbatterijen of thuisaccu's. Naar verwachting is de ISDE-subsidie eind 2023 of begin 2024 van toepassing op de thuisbatterij.