Afgelopen week was er de nieuwsberichtgeving dat per 2026 bij het vervangen van de gasketel het in de meeste gevallen verplicht wordt om hier een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Op deze manier zet de regering de volgende stap naar gasloos wonen. Echter is dit financieel niet voor iedereen mogelijk. Daarom zijn er plannen om dit op verschillende manieren te financieren, zodat ook mensen met een lager inkomen de stap naar een hybride warmtepomp kunnen maken.

Maar wat is dan precies een hybride warmtepomp en hoe werkt dit? Een hybride warmtepomp is een lucht water warmtepomp die wordt gekoppeld aan de gasketel. In de meeste gevallen zal de warmtepomp het huis en tapwater verwarmen. Enkel bij hogere aanvoertemperaturen springt de gasketel bij om bij te verwarmen. Daarnaast zal de gasketel grotendeels verwarmen bij buiten temperaturen onder de 5 graden, daar het dan efficiënter is om de gasketel te laten verwarmen in plaats van de warmtepomp.

Kosten voor de aanschaf van een hybride warmtepomp

Maar wat kost de aanschaf van een hybride warmtepomp dan? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Er is natuurlijk ontzettend veel keuze uit verschillende merken warmtepompen. Daarnaast is het ook afhankelijk van welk vermogen de warmtepomp heeft. Een hoger vermogen warmtepomp is dan ook weer duurder. Daarnaast komen er ook extra kosten kijken wanneer de gasketel ook vervangen dient te worden. De kosten voor een hybride warmtepomp verschillen dan ook van tussen de €4000,- tot €7000,-.

Verschillende manieren voor het financieren van de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een hybride warmtepomp aan te financieren. Een daarvan is natuurlijk het eigen spaargeld. Er zit dan ook een subsidie op de warmtepomp vanuit de overheid, mede om de consument te stimuleren en daarmee de aanschafkosten lager te houden.

Daarnaast is het ook mogelijk om een lening af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je het geld nog niet hebt, maar wel graag over wilt schakelen op het verduurzamen van uw woning. Hiervoor kunt u terecht bij lening verstrekkers of de overheid. Denk hierbij aan de gemeente of provincie die ik bepaalde situaties met u mee zal proberen te denken.

Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om uw hypotheek te verhogen. Dit is vaak mogelijk wanneer u bijvoorbeeld meer bent gaan verdienen in de loop der jaren. Door het verhogen van de hypotheek geeft u uzelf de mogelijkheid om van dat geld de aanschaf van de hybride warmtepomp te financieren.

Heeft u een huurwoning? Dan is het aan de verhuurder om te bepalen of er een hybride warmtepomp geplaatst zal worden. Gezien dit voor een verhuurder ook een flinke investering is, is er altijd de optie om de mogelijkheden te bespreken om bijvoorbeeld de kosten te delen.

Verhogen van de hypotheek pas raadzaam bij bijvoorbeeld grondige verbouwing

Zoals hierboven al aangegeven is het natuurlijk mogelijk om de hybride warmtepomp te financieren door de hypotheek te verhogen. Of dit verstandig is om enkel de warmtepomp te financieren valt te betwijfelen. Het verhogen van de hypotheek wordt pas aantrekkelijk wanneer u bijvoorbeeld gaat verbouwen of meerdere verduurzamingen aan uw woning wilt laten doen. Denk hierbij aan (extra) isoleren, het plaatsen van dubbel of triple glas.

Subsidies voor hybride warmtepompen

Het subsidiebedrag is per warmtepomp verschillend. Dit hangt mede af van het vermogen van de warmtepomp. U kunt er een beetje van uitgaan dat de subsidie 30 procent van de kosten voor de warmtepomp zal dekken. Voor de aanschaf van de hybride warmtepomp moet u wel weten dat de subsidie pas uitgekeerd wordt na aanschaf en installatie. Ook belangrijk om te weten is dat u geen recht heeft op subsidie bij zelfplaatsing. De plaatsing dient door een installateur/installatiebedrijf uitgevoerd te worden

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden betreft een hybride warmtepomp voor uw woning, of wilt u graag meer informatie betreft warmtepompen? Neem dan gerust contact op met info@eco2all.nl of bel 0499-378308 en plan een adviesgesprek in!